De vill ha fria arbetskläder - precis som männen

Personalen på servicehuset Frejan i Skara har tröttnat på att bekosta sina arbetskläder själva. Att de inte har något stöd i lagen spelar ingen roll, de kräver att få sina kläder ändå. Om inte annat så av rättvise- och jämställdhetsskäl:
– Hade detta varit en mansdominerad arbetsplats så hade alla haft fria arbetskläder. Vi har varit för snälla, säger undersköterskan Ann-Christin Olsson.

Det är många regler som måste följas när det gäller arbetskläderna, med tanke på hygien och smittorisk, och det är därför personalen på Frejan har tröttnat på att stå för kläderna själva. I en skrivelse till omsorgsnämnden i Skara skriver personalen att de fråntar sig allt ansvar för sjukdomsspridning tills att arbetsgivaren bekostar deras kläder. Aktionen är ett resultat av en längre tids diskussioner.

Det finns inga krav på att arbetsgivaren ska stå för arbetskläder, och personalen på Frejan har inget stöd i lagen när de frånsäger sig ansvaret för smittospridning, men personalern krav kvarstår och omsorgsnämnden i Skara har lovat att undersöka möjligheterna att ge personalen arbetskläder. Det är kostnaden som kommer att avgöra.

Ann-Christine Olsson hoppas att kommunen avsätter pengar:
- Det är en stor kostnad även för oss i personalen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".