Tips från lyssnare

Lyssnare och politiker vill ha äkta pizzaost

7:50 min

Johnny Håkansson är tveksam över vad som finns i pizzorna ute på restaurangerna. Han är inte ensam, många andra undrar över samma sak: Vad är det för ost i våra pizzor?

Johnny kontaktade P4 Skaraborg med en fråga.

– Jag undrar om osten på pizzorna i restaurangerna. Min måg säger att det inte är äkta ost och, om det inte är riktig ost, får pizzeriorna kalla det för ost?

Hittills har endast en pizzeria i Skövde sagt att de använder goudaost. Resten av de tillfrågade pizzeriorna har sagt att de använder vanlig ost, utan att riktigt veta vad det innebär.

Motion i Riksdagen
Riksdagsledamoten Christer Winbäck (FP) har tidigare uppmärksammat märkningen av osten som säljs till konsumenterna i butikerna.

2009 motionerade han i riksdagen om att Livsmedelsverket borde se över reglerna för hur mycket man får lura konsumenterna.

I motiveringen menade han att råvaran som benämns som ”ost” oftast innehåller 70 procent ickeost, alltså vegetabiliskt fett, vilket kan vara vilseledande för konsumenterna.

– I utskottet så hände det ingenting efter motionen, och fortfarande finns påsarna ute. Innehållet i ostpåsarna är inte nyttigt, och det lurar konsumenterna, så det är en viktig fråga, säger han.

Välrenommerade produkter 
Myndigheterna och miljöinspektörerna arbetar ständigt med att kontrollera märkningen av råvaror.

– På marknaden förekommer det både ost ursprungen från mjölk, eller margarinost, men även en helt vegetabilisk produkt som inte ens är ost och kallas för det.

Anmäl
Benämningarna kan vara felaktiga i restaurangerna, förklarar Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket.


Konsumenter som misstänker att osten är en vegetabilisk blandning kan kontakta kommunernas miljöinspektörer eller göra en anmälan via kommunen.

– Råvarorna i en pizza ska vara ärligt benämnda, och oftast på menyer så kan restaurangerna kalla något för mozzarella, pizzaost ska gå att riva och det går naturligtvist inte att riva äkta mozzarellaost. Folk tycker om välrenommerade ostar, men alla har en sämre och billigare variant som restaurangerna kan tjäna stora pengar på per kilo, säger Pontus Elvingsson.

Fråga

Tipsa oss!

Hör av dig till vår Publikredaktör Sara Karlsson med tips! Ring 0500-773077 eller mejla
 p4.skaraborg@sverigesradio.se 

Mary Chitgar

Mary Chitgar. Foto: Ateljé Carla

0500-77 30 64
mary.chitgar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista