Framförallt skarväggen innehöll höga halter av miljögifter. Foto: Claus Gerten/TT
natur

Höga halter miljögift i fågelägg från Vänern

1:34 min

Oväntat höga halter av miljögifter har hittats i fågelägg från Vänern.  Biologen Marcus Nordén vid Örebro universitet har undersökt ägg från skarv och gråtrut, och resultatet överraskar, menar han.

Sedan 2007 har Örebroforskarna undersökt ägg från fågelkolonier i närheten av Mariestad. Kemikaliehalterna var betydligt högre än väntat. Det handlar om en grupp kemikalier som kallas Perflouralkylsyror, eller PFAS, och halterna är så pass höga att det kan påverka bland annat antalet kläckningar .

– Det är halter som man tidigare har sett har påverkan på fåglars utveckling, säger Marcus Nordén.

PFAS finns i till exempel brandskum, kläder och matförpackningar, men om källan är lokal eller har följt med fåglarna nån annanstan ifrån när de flyttat är forskarna inte säkra på. Men Marcus Nordén menar att med tanke på att höga halter av kemikaler tidigare hittats även i fisk så bör man gå vidare för att se hur människor i området påverkas

– Det är absolut kemikalier som är oroande och det är viktigt att följa upp, säger Marcus Nordén.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sverigesradio.se

Nyheter P4 Skaraborg

0500-77 30 10
nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista