EU-soldater kan komma utbildas i Skövde

Skövde och P4 kan bli centrum för försvarets nya värnpliktsutbildning. I försvarets budgetunderlag till regeringen för 2006 nämns P4 i Skövde som tänkbar placering.

– Något formellt beslut finns inte än, men regementets chanser är goda att få utbildningen, säger Agne Gustavsson, stabschef på P4.

Ökade internationella insatser är ju vad det svenska försvaret ska satsa på och 2008 ska svenska soldater stå beredda att ingå i EU:s stridsstyrka. För detta krävs förändrignar i hela systemet för värnpliktutsbildningen.

För ungefär en månad sedan anmälde P4 sitt intresse att få ansvara för delar av utbildningen. Om man får uppdraget skulle det betyda att värnpliktiga efter två terminers grundutbildning på andra orter väljs ut för att göra sina två sista frivilliga terminer under P4:s ledning. En termins missionsutbildning här i Sverige och en termin utomlands i till exempel Liberia eller Kosovo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".