Lokal mat ska locka turister

Nu ska kommunerna Vara, Essunga och Grästorp satsa på mat för att locka turister.
Lokalt producerad mat från samma gårdar och marker som turisterna ser omkring sig ska bli kommunernas kännetecken.
- Vi har ju inte så himla mycket turistiskt, som Läckö slott till exempel, så jag tror på det här med maten, säger projektledaren Gunnel Lundmark.

Arbetet med att göra området Vara, Grästorp och Essunga synonymt med lokalt producerade måltider för att på så sätt locka besökare startade på torsdagen.

Livsmedelproducenter från trakten var inbjudna till en inspirationsdag där lokal mat provsmakades och den kände krögaren och matnjutaren Carl-Jan Granqvist talade om matens betydelse. Men han hade också goda råd inför det arbete som väntar och menade bland annat att producenterna behöver politikernas stöd för att lyckas göra sin mat känd.
- Producenterna är det inget fel på. Vad de behöver är bollplank som hjälper dem att utveckla sina livsmedel, säger han.
- Man får knyta i hop de statliga medel som ges, och via kommuner och landsting skapa de här förutsättningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".