polis

Gasoltubens spärr räddade barnens liv vid mordförsök på E20

Idag hålls rättegången mot den kvinna från Falköpingstrakten som försökte ta sitt och sina barns liv genom att spränga sig i luften under en bilfärd. Det som räddade livet på familjen var att mamman inte lyckades få upp säkerhetsspärren på gasoltuben som hon hade placerat i bilen.

Vid femtiden på morgonen den sjätte september ringde det på dörren till akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro. När sjukvårdspersonal öppnar står en chockad kvinna utanför och berättar att hon försökt ta livet av sig och sina två döttrar som sitter kvar i bilen utanför.

Kvinnan, som är i 40-årsåldern, luktar brandrök och har lättare brännskador i ansiktet, på bröstet och på händerna.

Kvinnan och de två döttrarna tas omhand på akuten och samtidigt larmas  polis och socialtjänst. Barnen har klarat sig så gott som oskadda fysiskt och beskriver för sjukhuspersonalen att deras mamma väckt dem tidigare på natten och sagt att de ska ut på en resa.

Döttrarna tror att de är på väg till flygplatsen för att resa till Turkiet. I själva verket har mamman planerat ett utvidgat självmord på sig och döttrarna som båda är under tio år.

Köpte gasoltub på bensinmack
Tidigare samma vecka köpte kvinnan en gasoltub på en bensinmack i Skövde. När hon körde iväg den här natten ställde hon gasoltuben i passagerarsätet på golvet, och när barnen somnat i baksätet öppnade mamman ventilen och gasen sipprade ut.

Det blev en kraftig explosion som gjorde att rutorna gick sönder och bilplåten buktade ut och delar av inredningen i bilen smälte.  Troligen har det uppstått en brand vid explosionen men branden kan ha självsläckt på grund av explosionstrycket inne i bilen.

Experter som bistått polisutredningen förklarar att gasol som kommer i kontakt med luft blir mycket brandfarlig och kan i princip självantända. Dessutom tränger gasolen undan syret i luften och man riskerar därför att kvävas.

I bilen hittades en cigarettändare och även bilens elektriska cigarettändare låg lös, vilket också kan vara de tändkällor som utlöste explosionen.

Säkerhetsspärr räddade deras liv
Det som troligen räddade livet på mamman och hennes två döttrar var att hon aldrig lyckades få upp säkerhetsspärren på gasoltuben och därför strömmade bara en liten del gas ut i bilen. Kvinnan försökte få upp säkringen med hjälp av en mejsel och en tång men vred åt fel håll.

Efter explosionen körde den chockade kvinnan själv bilen till sjukhuset och där förklarade hon vad hon gjort. Hon var då mycket mån om att barnen skulle tas omhand och få det bra. Efter sjukhusvistelsen fördes kvinnan till en rättspsykiatrisk avdelning.

Dödade sina föräldrar som ung
I förundersökningen framkommer också en tragisk händelse i kvinnans förflutna där hon som 14-åring dödade sina föräldrar i hemmet. Vad som orsakade dubbelmordet är oklart. Men kvinnan själv säger sig inte ha några minnesbilder av dubbelmordet och anger andra motiv till det här utvidgade självmordsförsöket.

Hon beskriver hur hon haft svårt att orka med som ensamstående, heltidsarbetande tvåbarnsmamma. Kvinnan har dessutom haft ekonomiska bekymmer men hon har inte velat söka hjälp. Hon uppger själv att hon inte velat ligga andra till last.

Vid förhandlingen i Örebro tingsrätt idag hördes bland annat sjukhuspersonal och även experter som beskrev hur explosionen i bilen kan ha gått till. Delar av rättegången hölls bakom stängda dörrar, och på onsdag kommer tingsrätten i Örebro fatta beslut om målets fortsatta handläggning.

De två flickorna har tagits omhand av nära släktingar till kvinnan.