1 av 2
Ulrika C Månsson Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Är vissa hundraser mer våldsamma? Eller hänger det på ägarna? Foto: Bullit Marquez / AP / TT
Djur

Hundpsykolog om våldsamma hundar: Det är ägarnas ansvar

6:07 min

Att det var just en kamphund som bet ihjäl en chihuahua i Tråvad hade inget med hundens ras att göra. Det säger hundpsykolog Ulrika C Månsson, som menar att kamphundar har dåligt rykte och att det alltid är ägarnas ansvar att ha koll på sina hundar.

Det var när Ulrika Andersson i Tråvad var ute på morgonpromenad med sin chihuahua Abbe som en lösspringande hund gick till attack. I attacken bet hunden ihjäl Abbe och vägrade sedan släppa taget om honom.

– Det är fruktansvärt att det har hänt, säger Ulrika C Månsson.

Hon vet inga detaljer om just den här händelsen, men säger att det kan finnas anledningar till att hunden attackerade just chihuahuan, som är mindre.

– Det är väldigt lätt att små hundar blir betraktade som bytesdjur. Då är det inte aggression som slår till utan predaktion. Det betyder att man jagar och har ihjäl bytet som avslut.

"Ägarens ansvar"
En annan anledning kan vara att en hund helt enkelt inte tycker om en annan hund, konstaterar hon och understryker att det är ägarens ansvar att hålla koll på hunden. I koppel eller lina.

– Ingen hund ska springa lös om man inte har kontroll på den. Vet man om att den är aggressiv får man inte ha den lös.

Det var en kamphund som bet ihjäl Abbe, men Ulrika C Månsson säger att det hade kunnat hända med andra hundar också.

– Det har inte med ras att göra. De har fått ett dåligt rykte, och det kan bero på att det är fel slags personer som köper de här hundarna. Man kanske vill vara cool och tränar inte hunden. Men det hänger inte på rasen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista