Skaraborg

Kommunerna redo för snön

1:34 min

Det milda vädret i höst har gjort att kommunerna hunnit med mer underhåll i parker, på anläggningar och gator. Man har nu förberett sig för den första snön. Men om vintern fortsätter att dröja får man mer tid över till annat.

– Om man ska vara en god medborgare så skulle jag säga att det bästa är att vi får en kort och intensiv vinter. Vi får hoppas att den inte blir så långdragen, säger Fredrik Johansson som är gatuchef i Falköping kommun.

Mer pengar
Än så länge har vintern dröjt på sig. Men i en rundrigning som P4 Skaraborg gjort, har vi frågat några av kommunerna om de är redo för snön om den kommer. De flesta säger att de är förberedda, men att snöröjningsbudgeten är ansträngd eftersom snön låg kvar så länge i våras. En sen och mild vinter gör också att mer pengar och tid kan läggas på underhåll av annat än snöiga vägar.

– Blir det en väldigt hård vinter så är det klart att det går mycket som kanske annars skulle gått till att sköta skyltar, trädvårdsunderhåll och liknande. För snöröjningen är det som prioriteras, säger Fredrik Johansson.

Spräcker budgeten
En hård vinter gör att många kommuner spräcker budgeten för underhållet, men man slutar inte skotta för det. Det får man lösa på andra sätt säger Magnus Wernqvist som är driftenhetschef på Park och Gata i Lidköping.

– Vi får skicka upp en signal uppåt att nu behöver vi mer pengar. För att vi ska kunna sköta vårt uppdrag gentemot kommuninvånarna. De ska till sina arbetsplatser. Om inte vi sköter snöröjningen så stannar ju allt annat upp, säger han.

Men trots allt som snön kan ställa till med är det många som är överens om att den ändå är välkommen, i lagom skala.

– Samtidigt önskar vi oss en vit jul. Helt utan snö vill vi väl inte vara? säger Magnus Wernqvist.