Sexåringarna på Lockerudskolan får frukten av skolan. Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Lockerud skola

Många familjer har inte råd med fruktstund - i Lockerud bjuder skolan

1:53 min

Skolelever runtom i Skaraborg behöver flera gånger per termin ta med matsäck, frukt och dryck till skolan. De här dolda avgifterna kan skapa problem för en familj som har det dåligt ställt. På Lockerudskolan i Mariestad bjuder man därför de yngsta barnen på frukt varje dag.

På Lockerud skola i Mariestad är det fruktstund varje förmiddag för sexåringarna. Men det är inte självklart att få med frukt hemifrån.

– I vårt upptagningområde är det många som inte har resurser att ta med frukt, regnkläder och annat som man måste ta med till aktiviteter i skolan, berättar Jeanette Fagerström som är förskolelärare på Lockerud skola.

Därför beslutade skolan att bjuda på frukten och göra den till en del av undervisningen.

– Kan vi bidra med frukt så barnen får något i magen, samtidigt som vi använder det som ett pedagogiskt läromedel i skolan så slår vi två flugor i en smäll.

Ingen policy kring dolda avgifter
Ingen av skaraborgs sex största kommuner har någon policy kring medhavd matsäck, godis, frukt eller dryck i skolan. Det visar en kartläggning som P4 Skaraborg har gjort. Istället hänvisar man till skollagen som säger att skolan ska vara avgiftsfri men att man får ta ut obetydliga avgifter. Därmed kan barn uppmanas att ta med matsäck, frukt, dryck och godis vid till exempel utflykter.

Frukten i undervisningen
Jeanette Fagerström tar fram ett äpple och delar det i flera klyftor som sen barnen räknar. Beatrice Lindgren och Ellen Ask är glada att de får frukt i skolan, de har varsin favorit.

– Nektarin gillar jag för det är nyttigt , säger Ellen Ask.
– Jag måste äta en frukt annars klarar jag mig inte till lunch.

Vilken är din favoritfrukt ?
– Banan, äpple och apelsin. Om man inte äter mat och dricker så dör man, säger Beatrice Lindgren. Hon tycker det är bra att man får frukt i skolan.

Ska skolan bjuda på frukten? Diskutera här.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista