Cecilia Palmqvist och Rebecca Stjärnås från Vänsterpartiet kräver nu en avgiftsfri grundskola i Tibro. Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skola

Vänsterpartiet: Grundskolan i Tibro ska vara avgiftsfri

"Alla barn har rätt till en avgiftsfri skola"
1:40 min

I Tibro kommun vill vänsterpartiet nu att skolan blir helt avgiftsfri. Allt från frukt till gympaskor ska skolan stå för. Vänsterpartist Cecilia Palmqvist, som sitter i kommunfullmäktige i Tibro har lämnat in en motion om detta. Hon får stöd även från borgerligt håll.

Enligt vänsterpartiets motion ska skolan vara helt avgiftsfri. Det kan den aldrig vara så länge elever behöver ta med sig saker hemifrån säger Cecilia Palmqvist.

– Det är ju enligt lag så att alla barn har rätt till en avgiftsfri grundskola. Den är dessutom obligatorisk. Att inte sen kunna delta i gympan för att föräldrar inte har råd med gympaskor det är fruktansvärt. Som förälder mår man dåligt.

"Det har gått för långt"
Usb-stickor, cykelhjälm, skridskor, matsäck, frukt, gympaskor eller badkläder är exempel på saker som barn ska ta med till skolan flera gånger per termin, säger Cecilia Palmqvist.

– När man som förälder får hem papper att barnen ska ha med en godkänd cykel till skolan, då har det gått alldeles för långt. Det finns ju många som inte har råd med det.

Regler finns på andra håll i landet
Liknande förslag har lagts fram av olika partier runtom i landet och så sent som i oktober tog Ljungby kommun beslut om en helt avgiftsfri skola.

Därmed går de längre än vad skollagen kräver. Enligt skollagen får små obetydliga avgifter tas ut.

Hur det ska bli i Tibro kommun får nu politikerna ta ställning till.

– Antingen mer pengar till skolan eller så får vi komma fram till styrdokument eller direktiv om vad som är okej att kräva av föräldrar att skicka med barn till skolan. Man måste läsa lagen och fundera igenom det här, säger Palmqvist.

Vänstermotionen  får stöd från Kenth Wengholm (M) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Vi måste ta reda på hur det förhåller sig, det får inte vara så att barn känner sig exkluderade, menar han.

Vad är okej att kräva att barn ska ta med till skolan ? Diskutera här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".