tingsrätten

Lantbrukaren från Brevik och radioreportern frias

2:41 min

En journalist från Sveriges Radio och en lantbrukare från Brevik utanför Karlsborg frias nu från misstankar om olaga intrång på militärt område. De polisanmäldes av Försvarsmakten efter att de gjort ett radioreportage och fotograferat inne på ett militärt övningsområde vid Vätterns strand.

Kammaråklagare Lars Johansson menade vid rättegången förra tisdagen att de två gjort sig skyldiga till brott mot skyddslagen, alternativt olaga intrång och yrkade på böter.

"Inga tydliga skyltar"
Men SR-reportern och lantbrukaren Enar Andersson hävdar att det inte fanns skyltar som klargjorde att det var fotoförbud och att det krävdes tillstånd för att gå in på området i september 2011 då reportaget gjordes. Den skylt de såg gav budskapet att man beträdde området på egen risk och denna uppgift styrktes av ett vittne under förhandlingen.

Numer finns det ett stort antal skyltar på övningsområdet om att det råder fotoförbud och att det krävs tillstånd, men enligt tingsrättens dom går det inte att klarlägga när skyltarna sattes upp.

Tingsrätten har nu beslutat att ogilla åtalet och skriver i domen att det inte går att klarlägga om skyltningen var så tydlig att de gjort sig skyldiga till brott.