Bussbolagens arbetsmiljö granskas

Arbetsmiljöverket gör nu ett satsning för att upptäcka fel och brister i arbetsmiljön hos bussbolagen.
- Vi får in signaler allmänt om bussbranschen. Förarna har en väldigt tuff arbetsmiljö i form av stress, och det är därför vi kommer att titta lite närmare på det här, säger Arbetsmiljöverkets inspektör Gabriel Sanz.

Busschaufförerna upplever att de får allt tuffare körtider och ibland kan det gå flera timmar utan att de har så mycket som en chans att ens gå på toaletten.

I ett tuffare klimat finns det med stor sannolikhet chaufförer som blir kränkta eller mobbade och en del upplever att det kan uppstå hotfulla situationer när de kör på nätterna och många av passagerarna är berusade.

Det är exempel på saker som hänt och som Arbetsmiljöverket skulle kunna hjälpa till med att förebygga genom att i sin granskning till exempel se så att arbetstiderna är tillåtna, att rutiner finns och följs och att bussarna är utrustade med larm.

Det är alla typer av bussbolag som ska granskas och i västsverige finns det hundratals. Verket kommer inte på långa vägar att hinna med alla. Men ett hundratal bolag hoppas Gabriel Sanz att han och hans sex kollegor ska hinna med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".