kultur

Oviss framtid för Skövde teaterförening

1:27 min

Skövde teaterförening lägger årligen ned tusentals ideella timmar för att hålla stadens kulturliv levande. För att spara pengar vill kommunen att föreningen tar på sig ännu mer jobb, med det är inte rimligt säger föreningens vice ordförande. 

Nästa år fyller kulturhuset i Skövde 50 år, men hur stor del 2014 års program som kommer skötas av föreningen är oklart. Kommunen vill flytta över arbetsuppgifter till föreningen, för att på så sätt spara pengar.

– Det känns som att kommunen drar åt kassan, de vill dra in på tjänster som har med kulturen att göra. De vill att vi ska ta över ansvar när det gäller bokningar och sådant.

En tjänst som enligt Ingvar Kyrkander hänger löst är en av kommunens kultursekreterare.

– Vi vet inte om vi klarar att ta över hans jobb helt enkelt.

Ikväll ska kommunen och föreningen ha ett möte där kommunen ska lägga fram avtalet för 2014. Om föreningen säger nej till kommunens förslag kan det betyda slutet för Skövde teaterförening. 

– Ja, det är faktiskt lite ödestiget. Det kan hända att vi måtye säga nej och då kan vår förening bli nedlagt helt och hållet, säger Ingvar Kyrkander.

Skövde teaterförening är bland de större i Sverige, med mellan 800-900 medlemmar. 

I morgon onsdag fattar kommunens kulturnämnd beslut i frågan. Ansvarig politiker vill inte uttala sig förrän torsdag morgon då nämnden håller presskonferens efter mötet.