sjukvård

Willman vill se en förändring inom vården

4:46 min

I somras rapporterades det om hård press, övertider och belastning på Skaraborgs sjukhus. Idag träffas 600 sjuksköterskor från hela landet i Skövde. Den som inleder konferensen är Ania Willman, ordförande i Svensk sjuksköterskeföreningen.

På konferensen är lärandet högst på agendan men i verksamheten så är det fokus på det nya arbetssättet menar Ania Willman.

– Det som är nytt är att teamet ska samarbeta med patienten och då måste studenterna lära sig att samarbeta redan under utbildningen, säger hon.

Det råder en brytningspunkt inom vården menar Ania Willman.

– Det kommer att bli en helt ny typ av vård, den skulle kunna vara här redan imorgon om inte arbetsgivarna var så hierkiska och fast i det historiska, säger hon.

Svensk sjuksköterskeförenings ordförande berättar att anvaret ligger hos cheferna när det kommer till förändringsarbetet inom vården.

– Ledare inom vården måste inse att det är en ny tid och nya kompetenser som behövs, säger Ania Willman.

Svensk sjuksköterskeförening är sjuksköterskornas professionella organisation. De företräder professionens kunskapsområde med syfte att främja forskning, utveckling, utbildning samt kvalitetsutveckling inom vård och omsorg.