kritiserad hovrättsdom

Sänkt skadestånd för filmat samlag överklagas till Högsta domstolen

2:19 min

105 000 kronor, med den summan sänkte Göta hovrätt skadeståndsbeloppet till den 18-åriga kvinna som fick samlaget med den före detta pojkvännen smygfilmat och utlagt på två porrsajter. Idag lämnar kvinnans juridiska ombud in överklagandet till Högsta domstolen.

 Advokat Susanna Lindström berättar att kvinnan mår mycket dåligt, inte minst med tanke på den uppmärksamhet fallet fått i media.

– Målet har fått en sån omfattande uppmärksamhet återigen, det har lett till at hon drabbats och det blir ju en fortlöpande kränkning, säger Susanna Lindström til P4 Skaraborg.

– Först var det inte självklart att överklaga men efter att vi gått igenom hovrättens dom så bestämde hon sig för det. Jag tycker hon gör rätt men det var inte självklart att hon skule orka, säger hennes advokat. 

Göta hovrätts kraftiga sänkning av skadeståndet har kallats för en andra kränkning mot kvinnan, hovrättens motivering i sin dom har fått kritik och till och med häcklats i TV.

Kvinnan känner stöd

Kvinnan känner ett stort stöd från många håll, men samtidigt är hon nu mer pressad än förut, berättar hennes juridiska ombud Susanna Lindström. Och hur många som nu sett, spridit eller laddat ner filmen som ligger ute på två porrsajter där kvinnan i smyg filmas av sin ex pojkvän när de har samlag, det vet ingen.

Skaraborgs tingsrätt motiverade skadeståndet på 130 000 kronor med att kvinnan utsatts för en mycket allvarlig kränkning av sin inegritet och att det påverkat hennes sociala liv negativt. Redan då framgick att filmen setts av över 2500 personer och att det pratades om filmen på skolan där kvinnan studerar.

Tror på en prövning i HD

Göta hovrätt motiverar sänkningen av skadeståndet till 25 000 kronor med att flertalet som ser filmen inte har en aning om vem kvinnan är, och att det numera är socialt accepterat att vara öppen med sina sexuella vanor.

– Där är hovrättens resonemang mycket märkligt, detta är inget hon känner igen. Troligtvis är hovrätten fel ute där med tanke på uppmärksamheten kring domen, säger Susanna Lindström.

Hon har gott hopp om att Högsta Domstol beviljar en prövning i skadeståndsfrågan eftersom det inte finns någon tydlig praxis i såna här fall.

Den 17-åring som lade ut filmen på internet dömdes av Skaraborgs tingsrätt till ungdomstjänst för grovt förtal och den delen överklagades aldrig, däremot bestred han skadeståndet.