polis

Rättsliga rådet ska granska fallet med kvinnan som försökte döda sina barn på E20

Nu begär Örebro tingsrätt ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd i fallet med den kvinna som stått åtalad för mordförsök på sina två döttrar. Det framgår av tingsrättens beslut att det funnits en avvikande mening i det rättspsykiatriska utlåtandet.

I måndags hölls rättegången mot kvinnan från Falköpingstrakten som själv erkänt att hon genom ett utvidgat självmordsförsök öppnade en gasoltub under bilfärd på E20 mellan Mariestad och Örebro tidigt på morgonen den sjätte september.

Kvinnan lyckades aldrig få upp säkerhetsspärren på gasoltuben och därmed sipprade bara en mindre mängd gas ut, och detta räddade troligen livet på kvinnan och de två döttrarna som båda är under tio år.

Kvinnan har genomgått både en mindre och en större rättspsykiatrisk utredning som visar att hon vid tillfället för brottet och även nu anses lida av en allvarlig psykisk störning. Detta skulle i praktiken innebära att kvinnan döms till vård istället för fängelse. Men av rättsutlåtandet framgår att det finns avvikande meningar och därmed vill inte tingsrätten fatta beslut i straffdelen innan experter rådfrågats.

Örebro tingsrätt beslutade även under onsdagen att kvinnan ska stanna kvar i häktet i väntan på domen, eftersom det finns risk att hon avviker eller fortsätter sin brottsliga verksamhet.