MARIESTAD

Knivmannen i Mariestad menade inte att döda

0:59 min

Under torsdagen avslutades rättegången mot den man som misstänks ha huggit en kniv i bröstet på en mariestadsbo. Knivhugget var dödande och mannen misstänks för dråp alternativt grov misshandel och vållande till annans död, men han menar själv att det var självförsvar.

Redan kvällen innan träffades offer och gärningsman inne i Mariestad men då hade de inget otalt med varandra. Kvällen därpå, fredagen den 20 september, tar några bekanta bilen från Lugnås in till Mariestad. När de kör förbi mariestadsbons hem så är han ute på gården och uppträder aggresivt, det visar sig att han är drog och alkoholpåberkad.

- När de ser honom så uppmärksammar de att någonting inte är som det ska och stannar, säger den misstänktes advokat Hans Östberg i rättsalen.

Tog kniven för att skydda sig själv

Under rättegången som hölls under onsdagen och torsdagen förklarade mannens försvarare Hans Östberg att det handlade om en nödvärnssituation och att det var offret som först angrep hans klient. Att hans klient blev angripen av mariestadsbon som rusade fram till bilen och genom den nedvevade rutan tog tag i hans jackkrage. Mannen klev sen ur bilen och för att skydda sig tog han med sig en morakniv som låg i sidofacket på bildörren.

- Sen sker det som sker där han försvarar sig och använder kniven, säger advokat Hans Östberg i rättsalen.

Mannen uppgav i tingsrätten att han bara utdelade ett hugg med kniven och att han inte förstod om eller hur allvarligt kniven träffat. Men ett av åklagarens vittnen beskrev hur flera hugg utdelats och polisens tekniska utredning visar också att det fanns revor på mannens jacka som kan komma från en kniv. Mariestadsbon dog på sjukhus av knivhugget som punkterade lungan och hjärtat.

Dom förväntas torsdagen den 21 november och kammaråklagare Lars Johansson har yrkat på att mannen ska dömas till minst åtta års fängelse.