Skaraborg

Åsa fortsätter trots tuffa tider för mjölkbönderna

2:32 min

Produktionen av mjölk är stabil i Sverige och till och med ökande på vissa håll. Samtidigt blir mjölkbönderna färre. Det visar en rapport från Lantbrukarnas Riksförbund. Åsa Augustsson är mölkbonde i Istrum utanför Skara.

– Jag har 50 kor, fast bara mjölkplats för 42 stycken, säger hon

Åsa Augustsson driver sin lilla mjölkgård sen snart två år tillbaka. Själv klarar hon sig genom att hennes man också har en gård där han odlar spannmål. För minst en annan verksamhet måste man ha vid sidan om för att klara sig säger hon. Men hon märker att många runtom henne inte orkar längre.

– Jag hör ju talas om bönder som slutar varje dag i princip. Det minskar hela tiden, säger hon.

Varför tror du att det är så?

– För dålig lönsamhet. Det går inte att livnära sig. Det är för mycket jobb och för lite pengar. Det kan ju gå ett tag med dålig lönsamhet, men till slut måste man ge upp, säger hon.

Från förra året till i år har 25 mjölkbönder i Skaraborg lagt ner sin verksamhet. Ändå har mjölkproduktionen ökat här. Och det är de mindra gårdarna som främst har lagt ner. De stora gårdarna klarar sig bättre i konkurrensen. Men Åsa Augutsson tycker att utvecklingen är farlig.


– Jag tycker det är fruktansvärt. Jag brukar fundera på vem som ska köpa alla de stora gårdarna i framtiden? Det måste ju bli ett generationsskifte där också framöver.

Hon pekar också på alla betesmarker som kommer att växa igen, att vi kommer få ett förändrat landskap.


– Men det tror jag inte så många tänker på, säger Åsa Augustsson.

Hon tror att vi måste tänka mer långsiktigt och hållbart om vi vill behålla mjölkproduktionen i Sverige. För mat måste få kosta, säger hon.


- Vi har råd att åka till Thailand men vi har inte råd att äta ordentligt, det tycker jag är väldigt konstigt. Konstiga prioriteringar.

Samtidigt är hon själv glad att hon tog steget att bli mjölkbonde och hon satsar på att hålla på ett tag till.


- Så länge jag får ekonomin att funka kommer jag inte att ge upp, jag älskar det här, säger Åsa Augustsson.