Skövde

Volvo varslar bemanningsanställda

2:16 min

Ett hundratal anställda från bemanningsföretag måste lämna sina jobb på Volvo Powertrain i Skövde till årsskiftet.

Rasmus Magnusson jobbar för Uniflex bemanning på Volvo sedan tre år tillbaka och säger att stämningen idag har varit okej trots beslutet om nedskärningarna.

– Idag har det ändå varit ganska bra, det är ändå fredag. Det har inte märkts så mycket. Jag tror många var förberedda på det eftersom det varit så här två år i rad nu, säger Rasmus Magnusson, som jobbar för Uniflex bemanning på Volvo Powertrain sedan tre år tillbaka.

Idag kom också en rapport från Arbetsmiljöverket om att bemanningsanställda ofta mår sämre än fasta anställda, även om dom är fast anställda på bemanningsföretaget. Rasmus Magnusson är tillsvidareanställd på Uniflex, men han känner inte igen sig i bilden. Samtidigt säger han att framtiden alltid är oviss som bemanningspersonal.

– Man är alltid orolig, men nu har jag varit här så länge att jag är tillsvidare. Jag ligger långt ner på listan, säger han.

Tror du att du är mer orolig att förlora jobbet än andra?
– Nej, jag känner mig ganska säker faktiskt.

Är det något som man får räkna med som bemanningspersonal att det kan vara så att man får gå?
– Ja, det är ju så det fungerar med bemanningsföretagen.

Han tycker ändå att det är ett bra sätt att vara anställd på. Samtidigt säger han att det är klart att en fast tjänst på Volvo skulle vara ännu bättre.

– Det är klart, det är en större säkerhet. Jag hade inte tackat nej i alla fall, säger Rasmus Magnusson innan han går in i fabriken för att fortsätta sin arbetsdag.

Maria Salomonsson är kommunikationschef på Volvo Group Track Operations i Skövde. Hon säger att det inte är så konstigt att delar av bemanningspersonalen nu får gå.

– Att vi minskar med hundra personer av vår flexibla bemanning är ingen extremsituation utan det är något som varierar kontinuerligt över året. Vi har en kontinuerlig upp- och nedgång med vår flexibla bemanning, säger hon.

 Bemanningsföretagens flexibilitet är också väldigt viktigt för att kunna överleva i branschen säger Maria Salomonsson.

– Vi befinner oss i en konjunkturkänslig bransch och behöver ha en flexibilitet i bemanningen för att kunna möta upp- och nedgångar i produktionen.

Så det är lite lättare för er med bemanningspersonal?
– Det är ju en flexibilitet som vi behöver för att kunna möta upp- och nedgångar, säger Maria Salomonsson.

Reportrar: Anna Öfverman och Kajsa Hallberg.