Skara

Borgerliga alliansen i Skara hoppas på folkomröstning

1:27 min

Den borgerliga alliansen vill nu att invånarna ska få vara med och bestämma om ifall det ska byggas en ny högstadieskola eller inte i Skara. Gunilla Druve Jansson som är gruppledare för Centern i Skara säger att om invånarna vill ha en omröstning kommer de säga ja till det.

– Jag har mött många med frågor kring detta. Man vill vara med och engagera sig och tycka till, säger hon.

Många har engagerat sig i frågan på bland annat sociala medier. Intresset för mötet där beslutet togs igår var även det stort. Mer än 2000 personer följde det live på webben säger hon. Gunilla Druve Jansson tror inte att det beslut som togs igår inte stämmer överens med vad stadsborna vill ha.

– Sakfrågan som sådan har ju ingen bred majoritet eftersom det är minsta möjliga marginal. Det känns som att det inte är representativt när man pratar med folk, säger hon.

Karl-Gustav Bynke från Folkpartiet som igår röstade för förslaget om en nybyggd skola säger till P4 Skaraborg att en folkomröstning bara är ett sätt att skjuta upp beslutet. Det håller inte Gunilla Druve Jansson med om.

– Han är väl nöjd med det beslut som fullmäktige tog igår för det är åt det hållet han har strävat. Då förstår jag att han inte vill ha en folkomröstning, säger hon.

För att få igenom en folkomröstning måste minst tio procent av de röstberättigade i en kommun vilja ha det. I Skara handlar det om runt 1500 namn. Blir det en folkomröstning hoppas Gunilla Druve Jansson att man ska lyssna på den.

– En folkomröstning är alltid rådgivande men den talar om var skaraborna tycker. Vilket kan göra att man blir påverkad i sitt framtida beslutsfattande. Sen måste man nog lägga örat mot marken och lyssna in vad människorna i Skara vill också. Det är ändå de som ska betala, säger hon.