lidköping

Svenskarnas parti vill ha fackeltåg i julruschen

1:57 min

Nynazistiska Svenskarnas parti vill ha ett fackeltåg och hålla tal mitt under julruschen i Lidköping. Redan idag kommer Ung väster att ansöka om att få hålla en motdemonstration.

Ansökan från Svenskarnas Parti behandlades av polisen igår som snabbt beslutade om att klassa detta som en särskild händelse. Polischefen i Skaraborg Jonny Calvin blir kommenderingschef och kommer nu samla in information och planera för att manifestationen ska kunna genomföras på ett säkert sätt.

-- Nu gör vi en bedömning av hur det här kan tänkas bli. Vår kriminalunderrättelseverksamhet får nu ta fram information via hemsidor och ta kontakt med arrangören för att få en bild av vad som är på gång, säger Jonny Calvin.

Lidköpingsmanifestationen ersätter Salemmarschen
Den första maj höll det nynazistiska partiet en demonstration i Jönköping som lockade över tvåhundra sympatisörer. Partiledaren för Svenskarnas parti, Stefan Jacobsson, säger till P4 Skaraborg att de räknar med ungefär samma antal i Lidköping den sjunde december. Partiet vill protestera mot "svenskfientligheten" och han själv kommer troligen hålla tal liksom lokalpolitikern Curt Linusson som ju företräder Svenskarnas Parti i Lidköpings kommunfullmäktige.

Att de vill ha manifestationen just den här helgen är för att hedra minnet av högerextremisten Daniel Wretström som mördades den nionde december år 2000. Tidigare år har nynazister samlats i den så kallade Salemmarschen. I fjol ersattes den av en manifestation i Stockholm som lockade nynazister från flera olika organisationer.

Vänstersympatisörer motdemonstrerar
Men de lär inte bli ensamma om att tillämpa vår yttrandefrihet. Igår kväll höll Ung Vänster i Lidköping möte och de kommer idag lämna in en ansökan till polisen om att hålla en motdemonstration.

– Vi vill visa att det inte är okej att vara rasist, man måste aktivt stå emot dem, säger Linda Gustafsson.

Hon betonar att Ung Vänster kommer hålla en fredlig demonstration.
Polismyndigheten har ännu inte beviljat någon ansökan för den sjunde december, även Lidköpings kommun ska vara med och bevilja tillstånden i egenskap av markägare.