Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix

Få föreningar vill begära ut utdrag ur brottsregister

2:05 min

Snart kan idrottsföreningar begära ut ett begränsat brottsregister för att motverka sexuella övergrepp mot barn och ungdomar. Just nu pågår en utredning mot en idrottsledare i Skövde som misstänks för våldtäkt mot barn och utnyttjande av barn för sexuell posering. 

Trots det är det inte självklart att den föreningen där idrottsledaren varit verksam kommer att begära ut brottsregister från sina ledare menar föreningens ordförande.

– Jag känner mig fortfarande lite främmande att man ska uppmana i vårt fall nästan hundra ledare att rekvirera ett utdrag ur brottsregistret för att fortsätta vara ledare hos oss. Men är det vad som krävs för att undvika att överhuvudtaget komma i närhet av detta igen då måste vi göra det, säger föreningens ordförande.

Varför tvekar ni kring att begära ut brottsregister?

– Därför att merparten av dem som engagerar sig i ungdomsverksamhet på olika håll har goda avsikter och det är klart att det kan finnas ett antal utav dem som blir irriterade, känner sig misstrodda och kanske till och med säger: "Litar ni inte på mig då kanske jag inte vill vara med längre." Men det måste vi lägga åt sidan. Det viktiga är att vi kan garantera en trygghet för de barn och ungdomar som söker sig till vår förening. Då kanske man får ta de olägenheter som det kan innebära.

P4 Skaraborg har ringt runt till flera olika föreningar i Skaraborg och ingen av dem har bestämt sig för att utnyttja möjligheten att begära ut brottsregister.

Om en ledare som betett sig misstänksamt skulle lämna sin föreningen efterlyser den föreningsordförande som vi har pratat med att man samarbetar med andra föreningar och kontaktar varandra.

– Det var ju lite så i det här konkreta fallet. Den här personen hade ju varit i en annan förening innan han kom till vår. Där efteråt har visat sig att det fanns ett beteende som gjorde att man reagerade där, och därför inte varit helt förvånade när det här har dykt upp.  

 

Ferry Hernodh

0500-77 30 63
ferry.hernodh@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista