Falsk Röda Korset-insamling upprör

Flera företag, bland annat i Skaratrakten, har fått falska insamlingsbrev från en avsändare som kallar sej Red Cross, alltså Röda korset på engelska.
Men avsändaren har inget med Röda Korset att göra, och breven har polisanmälts.

Den falska insamlingen, som påstår att pengar som sätts in på kontot går till arbete med att bygga minneslundar och monument efter flodvågskatastrofen i Asien, upprör frivilligarbetaren Margot Frisén på Röda Korsets second handbutik Kupan i Skara:
- Det är fasansfullt. Jag förstår inte att människor kan ägna sig åt sånt här, säger hon.

Röda korset räknar med att omkring 20.000 företag i Sverige har fått brevet. Det aktuella postgironumret har spärrats och breven är polisanmälda.
Även om det inte är jättevanligt att bedragare försöker samla in pengar i Röda Korsets namn, så förekommer det, och Iréne Johansson som också jobbar frivilligt på Kupan tror att det kan påverka förtroendet:
- Kortsiktigt tror jag att det kan göra att man drar öronen åt sig, säger hon och får medhåll från kunden Lennart Wilson:
- Det är ju beklagligt. Man blir ju tveksam till att hjälpa till helt enkelt, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".