Västsveriges enda kommunala genuspedagog finns i Skövde

Alla kommuner i landet ska ha en person anställd som resursperson för jämställdhetsfrågor. Det har regeringen satt upp som mål. Men väldigt många kommuner struntar i det.

I hela Västsverige finns bara en genuspedagog anställd, och det är Christina Nettelbladh Malm som jobbar i Skövde kommun.

– Det är viktigt att jämställdheten diskuteras i skolorna, för det har varit en tillbakagång rent könsmässigt de senaste åren, säger hon.

Christina Nettelblad Malm  är anställd på 20%, och på den tiden ska hon träffa personal i förskolan och skolan, upp till gymnasiet, och diskutera jämställdhet och könsroller.

– Det kan bland annat handla om hur vi bemöter små flickor och pojkar som faktiskt påverkar hur de ser på sig själva, säger hon.

– Om flickor bara blir sedda för att de är söta och pojkar för att de ska prestera något, är vi snett ute, säger Nettelblad Malm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".