1 av 5
Per Klingvall vid nyaste maskinen på Noremech. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 5
Platschef Henrik Fransson i verkstaden. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 5
Ett bastant metallämne under bearbetning i en karusellsvarv. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
4 av 5
Den är färgglad, Noremechs största maskin. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
5 av 5
Ett metallämne, så som det ser ut före bearbetning. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
KARLSBORG

Goda tider för specialindustrin Noremech i Undenäs

"Mycket hjärta och värme hos personalen"
7:58 min

Lågkonjunkturen slår hårt mot svensk industri på många håll men på specialindustrin Noremech i Undenäs går affärerna bra.

Samhället Undenäs är inte stort, men här görs stora affärer inom olje- och gasindustrin.

P4 Skaraborgs besökte arbetsplatsen med strax under 30 anställda, som tillverkar och skickar sina färdiga produkter från lilla Undenäs ut över världen.

Levererar oljeutrustning över världen
Noremech började som Undenäs Mekaniska Verkstad en gång i tiden. Nu har företaget blivit ett känt namn i offshorebranschen.

Vd Mats Karlsson berättar att största kunderna finns i Norge, som levererar de stora stålverktygen vidare.

– Våra verktyg och vår utrustning går världen runt. Vi levererar mycket till Australien för tillfället, till Västafrika och till Nordsjön, till Mexikanska golfen, utmed Brasilien och Thailand. Det är spännande.

Hamnar tusentals meter under havsytan
Gigantiska metallstycken blir i fabriken till utrustning och verktyg som används på botten av världshaven för att få upp olja och gas. När de färdiga produkterna levererats och kommit på plats har man inte stor chans att få se dem mer, förklarar Mats Karlsson.

– Allting ligger på havsbotten. Det kan vara på havsdjup på 200-300 meter ned till 4000 meters djup, så tyvärr får man inte se dem!

Henrik Fransson är platschef i Undenäs och visar runt bland knallröda, klart gula och skarpt orange metallbitar som, ihopbyggda likt delar i ett gigantiskt modellbygge, tillsammans bildar de för offshoreindustrin nödvändiga verktygen.

Stora verktyg för tung industri
Men från början, när stålstycket kommer in i ena ändan av fabriken är det är grått och matt och känns strävt när man drar med handflatan över.

Sedan bearbetas metallen steg för steg på olika stationer på sin väg genom fabriken.

Konjunkturnedgång och minskad orderingång som svensk industri tvingas anpassa sig efter påverkar inte verksamheten i Undenäs särskilt mycket, förklarar Mats Karlsson.

Noremech fortsätter tillverka och sälja sin utrustning till företag inom olja och gas, som omsätter miljarder dollar.

Har en stark tro på framtiden i branschen
Mats Karlsson säger att man har en bra känsla nu och inför framtiden.

– Det har varit ett bra år och vi tror på ett fortsatt gott 2014 och framåt. Vi har haft, inte turen, men skickligheten med duktig, kompetent personal som är trogen orten och verkstaden. Det lever vi på i dag.

Hemligheten bakom framgången är ganska enkel, fortsätter han. Företaget gör ett bra jobb, håller vad man lovar, har engagerad personal och har lyckats jobba sig till ett gott rykte i branschen, menar han.

Detta sammantaget gör att beställningarna trillar in. Säljare eller kostsam marknadsföring behövs inte. Företaget får jobb, trots att man i en del fall är dyrare än sina konkurrenter.

– Vår kunskap, vår långa erfarenhet, att vi vet vad vi pratar om och gör det vi lovar - det är en helhet.

Måste leverera felfria verktyg
Hela produktionskedjan sker under ett och samma tak i Undenäs. När stålstycket efter bearbetning når fram till sista stationen som är slutbesiktningen har det hunnit förvandlats till ett färdigt blankt verktyg målat i klara färger.

Fördelen med att göra allting själv är att det ger full kontroll över varje del i processen, vilket också betyder att företaget kan ta fullt ansvar fram till färdig leverans.

Dokumentationen kring produktionen är omfattande. Ingenting får bli fel, och om ett misstag upptäcks ska felet kunna spåras bakåt i kedjan.

Stora maskiner för stora summor
Företaget har investerat rejäla summor i stora maskiner. En av de senaste maskinerna kostade 12 miljoner kronor.

Per Klingvall jobbar vid den nyaste maskinen, en svarv som togs i bruk för bara någon dryg vecka sedan.

– Det är roligt att det satsas på landsbygden och inte bara i storstadsregionerna, utan att man även tror på framtiden här på landsbygden.

Lovordar den hängivna personalen
Men trots investeringar i maskiner stora som vardagsrum är ändå personalstyrkan det viktigaste, säger Henrik Fransson. Det är människorna som i sitt dagliga arbete kombinerar kunnande och erfarenhet och brinner för att göra ett bra jobb, förklarar han.

– Det är mycket hjärta och värme i personalen. Alla här är väldigt måna om sitt eget arbete och det de gör, de är fantastiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".