ÖB skakad av beskedet om våldsmisstänkt toppmilitär

Försvarets överbefälhavare Håkan Syrén kommenterade idag fallet med den mycket högt uppsatte militäre chef som anhållits misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

- Jag vill helst inte prata om saken, innan jag vet mer, säger Syrén.

Polisanmälan mot den misstänkte militäre toppchefen lämnades in för flera veckor sedan.

Redan då informerades Håkan Syrén. Nu har alltså mannen, som är bosatt i Skaraborg, anhållits och hålls i polisens förvar.

På den pågående värnpliktskongressen i Skövde fick Håkan Syrén frågor om händelsen, men ville helst inte säga något om saken.

- Jag hoppas få besked så fort som möjligt om vad polis och åklagare vill göra i det här ärendet. Innan dess är det svårt för mig att uttala någonting.

Den anhållne tillhör landets främsta militära beslutsfattare och har en central position inom ledningen. Frågan är hur försvaret ser på att en person som misstänks för ett så allvarligt brott innehar en anställning.

Svaret är att även om han skulle frias från misstankar så blir det här en fråga för ÖB att hantera.

- Oavsett vad åklagaren kommer fram till, ska jag tillsammans med min chefsgrupp fatta beslut om framtiden. Jag måste dels ta hänsyn till hur vi ser på frågor om våld och kränkningar, samtidigt som jag också måste vara en bra chef som tar hand om min personal.

ÖB är personligen bekant med den anhållne, och var märkbart skakad av att tala om saken vid presskonferensen i Skövde.

Men sina personliga tankar ville han inte berätta om öppet:

- Jag sitter lugnt och väntar tills jag får mer information. I nuläget vill jag inte tycka eller värdera någonting, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".