Habo tar en plats bland de tio bästa julkommunerna enligt professor Charlotta Mellanders ranking.

Forskning visar: Svårt hitta julstämning i Karlsborg

"Klart att det finns många andra faktorer som väger in huruvida du får en god julkänsla eller inte"
2:15 min

Var firade du jul? Kanske på fel ställe för att få riktig julstämning. Nu finns nämligen listan på de orter där det är bäst att öppna julklapparna, enligt forskning vid högskolan i Jönköping.

Listan är framtagen av forskare på Internationella handelshögskolan i Jönköping. Vill man göra barnen riktigt glada då ska man fira jul i Åre, som toppar listan. 

– Lite grann handlar det om att upplysa kommunerna om vilka relativa fördelar och styrkor de har, respektive svagheter säger Charlotta Mellander som är professor i nationalekonomi och en av de som tagit fram listan.

– Vi jobbar ju på daglig basis med statistik för olika regioner och det här är ju bara ett roligare sätt att använda den statistik som vi i normala fall använder till mer seriösa studier. 

Ja, nu finns det svart på vitt vart någonstans i Sverige det är bäst att fira jul. Charlotte Mellander har tagit fram ett julindex där fyra olika faktorer mäts och vägs, och ju högre slutsumma en kommun får ju bättre är platsen att fira jul på.

De faktorer som mäts är andelen barn, antalet leksaksaffärer, antalet godisbutiker och hur stor chansen är för en vit jul. Det är första gången detta görs i Sverige, men Charlotta Mellander har gjort ett liknade index, tillsammans med en kanadensisk forskare, under flera år för olika platser i USA.

Bästa platsen i Sverige att fira jul på är, enligt det nya julindexet, Åre kommun tätt följt av Kiruna och Haparanda. I botten finns Båstad, Olofström och Karlsborg.

Charlotte Mellander är noga med att påpeka att julindex är gjort med glimten i ögat, men det finns också en lite mer seriös tanke med undersökningen.

Det som kanske är roligt med det här indexet jämfört med många andra index är att faktiskt de mindre kommunerna har större chans att hamna högre upp här mot vad de brukar eftersom de normalt sett inte har lika goda förutsättningar som de större platserna

Men är inte julkänsla så mycket mer än bara statistik?

– Det är klart att det finns många andra faktorer som väger in huruvida du får en god jul-känsla eller inte. Inte minst på det individuella planet, hur trevligt man har det i familjen på julafton. 

Om nu Tomten ser den här listan, tror du han skulle hålla med?

– Ja det tror jag. 

Kommentera: Vad vill du ha för kriterier för att ranka en plats högt i ett jul-index?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".