1 av 3
Den brännskadades Lundsbergselevens ryggtavla. Bilden hämtad ut polisens förundersökningsprotokoll.
2 av 3
Strykjärnet som användes under "nollningen". Foto: Polisens förundersökningsprotokoll.
3 av 3
Rummet på elevhemmet Gransäter där "nollningen" ägde rum. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll.

Skaraborgare i rättegången om nollningen på Lundsberg

1:30 min

Just nu pågår rättegången mot nio elever och en anställd på internatskolan Lundsberg. De åtalas för en så kallad nollning på skolan förra hösten. 

– Det har varit en tung höst. Det är klart att alla inblandade har varit väldigt ledsna och tyckte det varit väldigt jobbigt, säger Johan von Schéele, talesperson för Lundsbergs styrelse.

Det var i augusti förra året under en nollning som några äldre elever hotade att bränna fyra yngre elever med ett strykjärn på Lundsbergs internatskola. Det hela slutade med att en 14-årig kille fick föras till sjukhus med en brännskada av andra graden.

Nio elever och en anställd åtalas för olaga hot, ofredande eller vållande till kroppskada. En av de åtalade eleverna kommer från Skaraborg, han åtalas för olaga hot.

De nio åtalade eleverna har efter händelsen hela tiden gått kvar på skolan och så har även dom fyra målsägandena gjort.

– Eleverna har hanterat det här bra. Samtliga elever som fanns på skolan har gått kvar på skolan. Vi känner ett starkt stöd från eleverna, föräldrarna och personalen, alla vill att skolan ska fortsätta att verka, säger Johan von Schéele, styrelsens talesperson.

Hur skolan kommer att agera när rättegången är över och domen kommer, vet inte Johan von Schéele.

– Vi kan inte göra någoting innan vi vet hur bedömningen ser ut från domstolens sida och när man kommit överens om vad var det verkliga händelseförloppet, säger Johan von Schéele, styrelsens talesperson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista