UTBILDNING

Alliansen föreslår tio års grundskola

Regeringen vill förlänga den obligatoriska grundskolan till tio år.
Vad tycker du om det? Diskutera här.

Skolan föreslås bli obligatorisk redan från sex år. För elever som inte klarar kunskapskraven efter tio år kan det bli aktuellt med ännu ett år obligatorisk undervisning i grundskolan.

Regeringen föreslår dessutom obligatorisk sommarskola för elever som har "godkända betyg inom räckhåll" i grundskolans sista eller näst sista årskurs.

- Vi har en kunskapsutmaning framför oss i Sverige. Nyckeln ligger i svensk skola, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Ett år till i lågstadiet
Det blir lågstadiet som förlängs med ett år i alliansens förslag. Pedagogiken kommer att anpassas efter de sexåringar som alltså skulle bli de nya ettorna. Enligt Jan Björklund kommer de att ha lektioner i svenska, matte, estetiska ämnen och mycket raster.

- Inlärningen ska präglas av lekens form, sa Jan Björklund.

Skoldebatten blossade upp i höstas efter att resultaten från Pisaundersökningen visade att svenska elevers kunskaper i matematik, naturvetenskap och läsförståelse har hamnat under OECD-genomsnittet.

Stefan Löfven och Ibrahim Baylan skrev då på DN Debatt att Socialdemokraterna bland annat vill satsa på mindre klasser, fler speciallärare och stoppa vinstjakten i skolan.

Jan Björklund kallade resultaten för allvarliga, men sade också att regeringens skolreformer ännu inte hade hunnit ge effekter.

DISKUTERA HÄR: Är det bra eller dåligt med tioårig grundskola?

Ekot

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.