ÅRSKRÖNIKA

Skaraborg i bilder 2013

6:32 min

Nazistdemonstration i Lidköping, kamp för utvisade familjer, brutala mord och rallyhistoria. Det är en del av det som hände i Skaraborg under 2013.

Lidköping hamnade i fokus i början av december när Svenskarnas Parti fick tillstånd att demonstrera. Motdemonstranter fick också tillstånd och en massiv polisinsats, med närmare 200 poliser, bevakade det hela och såg till att det inte blev några sammanstötningar.

Ett 30-tal personer omhändertogs för störande av allmän ordning. Skattebetalarnas nota för kalaset blev drygt en halv miljon kronor. Mer om demonstrationen här.

Åldring mördades i hemmet
Under året har flera personer mördats brutalt i Skaraborg.

En 90-årig kvinna mördades i sitt hus i Månsarud utanför Töreboda i oktober. Kvinnans son, som var på besök, höll också på att mista livet. En 26-årig man misstänks ha dödat henne och satt eld på huset, som brann ner till grunden. Mannen är tidigare ostraffad och tros lida av en allvarlig psykisk störning.

Sökinsatsen blev omfattande efter att en småbarnsmamma försvunnit från sin bostad i Trollhättan. Det var den mest omfattande sökinsatsen i frivilligorganisationen Missing peoples historia. Kvinnans kropp hittades sedan i Grästorp av en privatperson. En 37-årig man dömdes till 16 års fängelse. Två skaraborgare dömdes till ett års fängelse vardera för grovt medhjälp till mord.

Missing people var även inblandade i sökandet i Lidköping efter en försvunnen man i 20-årsåldern. Han hittades senare död i ett industriområde. Två män misstänks för mord.

Fängelse för 13 år gammalt mord
En man i 60-årsåldern knivskars till döds i Töreboda i juni. Kroppen hittades i ett buskage i närheten av järnvägsstationen. En 41-årig man dömdes till 14 års fängelse för mordet.

Den man som erkänt ett 13 år gammalt mord på en Skövdebo dömdes i juli till åtta års fängelse av Göta hovrätt. Mannen hade åtalats redan år 2001, men friades då helt. Efter att han själv gått in på en polisstation och erkänt togs fallet upp på nytt och han fälldes för mord.

Stort stöd för utvisad Vedumsfamilj
Stödet i Vedum var stort för familjen Morina, som utvisades från Vedum till Kosovo. Familjen har bott i Sverige i 15 år och de fyra barnen är födda här. Många kämpade för att de skulle få stanna, men i september hämtades de av gränspolis och utvisades. Nu kämpar Vedumsborna för att hitta ett jobb till pappa Besim, så att familjen kan komma tillbaka. En intervju med Besim om hur familjen lever nu hittar du här.

Skolinspektionen slog fast att det inte var fel av Norrmalmsskolan i Skövde att låta barnen sjunga psalmer i kyrkan på skoltid. Detta efter att en mamma anmält kommunen eftersom hon tyckte att kyrkobesöket var kränkande.

Nya varsel på Electrolux
Problemen fortsatte för Electrolux i Mariestad. I mitten av december varslades 80 personer om uppsägning och oron är nu stor bland de anställda för vad som ska hända med fabriken. Electrolux har just nu ca 320 anställda i Mariestad.

Industriföretaget Parker, även kallat Sikaverken, beslutade att lägga ner verksamheten i Falköping, där 110 anställda jobbar. Alla förlorar jobben, förutom 20 personer som följer med till Borås.

Helgesson till OS
Systrarna Helgesson från Tibro fortsatte att imponera i konståkning. Viktoria Helgesson tog sitt sjunde SM-guld, gjorde succé i VM i mars och tog därmed en plats i OS-truppen.

Tennistalangen Elias Ymer, 17, från Skara gjorde debut i Davis Cup och såg till att Sverige slog Danmark.

Ramona Karlsson och Miriam Walfridsson från Falköpings MK skrev rallyhistoria när de blev de första kvinnorna att köra ett VM-rally och att vinna ett SM-rally. Nu siktar hon på att nästa år bli den första kvinnan i rallycrossens nya VM-serie.

Västergötland gick till slutspel i den klassiska ishockeyturneringen TV-pucken för första gången på 14 år. Och Skaraborg var väl representerat - inte mindre än 17 spelare kom härifrån. Men storfavoriten Västerbotten vann med 3-0.

Villa missade slutspelet
I övrigt blev det inga större framgångar i idrottens värld, för våra lag i de högsta serierna. I bandyns SM-slutspel åkte Villa Lidköping ut i semifinalen efter en rysare mot Sandviken. Och i handbollen missade IFK Skövde slutspelet och Skövde HF försvann i SM-kvartsfinalen.

Bland fotbollslagen hittar vi vinnarna i Lidköpings FK, där både dam- och herrlaget vann sina respektive serie. Men trots seriesegern spelar damlaget kvar i division 1 nästa år, för herrarna blir det dock ett kliv uppåt till division 2-spel under 2014.

Andra som utmärkt sig under sportåret är hockeytränaren Andreas Appelgren som har gjort succé med Leksand i Svenska Hockeyligan.

Tidaholmsboxaren Ida Lundblad radade upp framgångar under 2013 och satte punkt för ett fint år när hon vann mot juniorvärldsmästaren Aneta Rygielska från Polen under en boxningsgala i Hjo sista helgen i år.

För Helena Jansson blev det ett betydligt bistrare år med en massa skador som satte stopp för hennes framfart i orienteringsskogen.

Åke Svanstedt stoppade dock ingen. Trots att han flyttade till USA i november hann han bli Sveriges mest framgångsrika travtränare 2013.

Melodifestivalen till Lidköping
Under hösten kom beskedet som Lidköping jobbat för. En av deltävlingarna i Melodifestivalen 2014 kommer att arrangeras i Sparbanken Lidköping Arena. Det blir Andra chansen, 1 mars.

Gyllene Tider spelade på Karstorp i Skövde i början av augusti. De lyckades inte riktigt upprepa publikrekordet från 2004, med över 19 000 besökare, men det var ändå uppskattningsvis 11 000 personer i publiken.

Stephanie Quinth vann Svensktoppen nästa med låten Moving On. Hon tog sig ända till riksfinalen, som sedan vanns av Eko.

800 armhävningar för Musikhjälpen
Under året samlade P4 Skaraborgs lyssnare också in pengar till flera olika ändamål. Världsmästaren Anders Eriksson gjorde 800 armhävningar för Musikhjälpen i Morgonprogrammet - en armhävning för varje tio som lyssnarna skänkte.

I insamlingen till Världens barn, som vi avslutade med en sändning på torget i Tidaholm, samlades drygt 1,5 miljoner kronor ihop i Skaraborg.

Lycklig vinnare av att få bli programledare för en dag blev Sven Edlund från Vedum, som skänkte 4000 kronor till Världens barn och fick leda förmiddagsprogrammet tillsammans med Margareta Lilja och Camilla Milton.

Nästan 600 i publiknätverket
Publikredaktör Torbjörn Borg besökte alla kommuner i Skaraborg och värvade deltagare till P4 Skaraborgs publiknätverk, som nu närmar sig 600 personer. Här kan du anmäla dig till nätverket.

Utmärkelsen Årets skaraborgare togs hem av låtskrivaren Thomas G:son från Skövde efter Loreens seger i Eurovision Song Contest. Han överraskades i radiostudion med fanfar, blommor och staty.

Strax innan jul efterlyste vi receptet på Skaraborgs godaste julgodis. Vann gjorde Sara Arnoldsson i Lidköping med sitt recept på hasselnötsfudge med flingsalt. Här är receptet, och recept på alla övriga inskickade bidrag.

Grävling charmade redaktionen
Men den gäst i radiohuset i Skövde som kanske gjorde allra störst intryck 2013 var nog ändå den tama grävlingen Källe, som trollband hela redaktionen. Här kan du se en film med Källe.

Med det önskar vi på P4 Skaraborg alla våra lyssnare ett riktigt gott nytt år.