1 av 2
En syrisk familj i Skövde ska utvisas till Bosnien där de riskerar trakasserier på grund av etnicitet och religion. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Qazim Gosalci på Röda Korsets behandlingscenter i Skövde vill att Migrationsverket betraktar familjen som en krigsdrabbadfamilj från Syrien som behöver asyl. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
SKÖVDE

Syrisk familj utvisas till Bosnien

En syrisk familj i Skövde ska utvisas till Bosnien där de riskerar trakasserier på grund av etnicitet och religion. Anledningen till utvisningen är att modern är ursprungligen från Bosnien och har dubbla medborgarskap. 

– Det kvittar om det är krig i Syrien, vi vill dö där och ingen annan stans, säger den äldsta sonen vars familj flydde undan kriget och kom till Sverige via Bosnien.

Modern som flyttade till Syrien och gifte sig med en syrier på 1980-talet har idag inga släktingar kvar i sitt ursprungsland. De flesta dog under Balkankriget. Hon beslutade att komma till Sverige via Bosnien eftersom hon trodde då att det var en fördel att göra så. 

– Om vi hade flytt med båt eller anlitat människosmugglare för att ta oss hit så skulle det blivit mycket farligare, det är många som dör när de försöker fly, förklarar sonen.

"Vi är araber och muslimer"
Efter två års väntan står Migrationsdomstolens beslut fast att utvisa dem till Bosnien, där de befarar grova trakasserier på grund av deras ursprung.
– Läget i Bosnien Hercegovina är mycket farlig för oss, främst för att vi är araber och muslimer, och trots att vår egen mamma är därifrån så har hon inte varit där på snart 25 år; och dessutom så talar inte vi barnen det bosniska språket så vi har ingen anknytning där, säger sonen.

Krigstrauma
Qazim Gosalci på Röda Korsets behandlingscenter i Skövde menar att Migrationsverket borde åtminstone betrakta familjen som en krigsdrabbad familj från Syrien som behöver särskild behandling mot krigsrelaterad trauma. 
– Vi ser dagligen bilder från Syrien idag på nyheter och media och med sådana krigsupplevelser så får familjen varken inte återvända till Syrien men framförallt inte Bosnien-Hercegovina, förklarar han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".