Färre olyckor i trafiken i framtiden ska nås genom bland annat hastighetssänkningar. Foto: Lyssnarbild från Omid Said

Antalet dödsolyckor i trafiken går ned i Skaraborg

"Det finns fortfarande mycket att göra för att få ner dödstalen"
1:25 min

I Skaraborg gick antalet dödsolyckor i trafiken ned i år. Förra året dog 15 personer i trafiken jämfört med föregående års 22 döda.

Det följer en trend i Sverige, i år uppmättes nämligen den lägsta siffran dödsoffer i trafiken sen 1940-talet.

Antalet dödsolyckor i trafiken i Sverige går nämligen stadigt nedåt. Det finns många anledningar till det enligt Trafikverket, många av de handlar om riktade åtgärder.  Det handlar dels att fler människor använder bilbälten och kör nyktra. Dels om säkrare vägar med hastighetssänkningar och fler kameror på vägarna. Ett steg i en säkrare riktning varit att skapa fler mötesfria vägar.

--  Det handlar om vägar där man satt upp räcken för att förhindra möten mellan körfälten. Det förhindrar att man kommer över i mötande körfält. Då får man bort alla möteskollisioner och avkörningar åt vänster, säger Kenneth Svensson som är trafiksäkerhetsanalytiker på Trafikverket.

I Skaraborg var 2011 och 2012 två år med extra många dödsolyckor men förra årets siffror  var en återgång till det mer normala enligt Per-Olof Buller på trafikpolisen i Skara. Men målet är självklart att siffran ska ner på noll så småningom. I år omkom sammanlagt 264 personer i trafiken i Sverige och ett delmål är att få ner siffran till högst 220 döda i trafiken år 2020. Ett mål som ska nås genom fler riktade åtgärder där hastighetssänkningarna på vägarna spelar en viktig roll.

– Att man minskar gapet mellan den skyltade hastigheten och den hastighet som verkligen körs. Där finns fortfarande mycket att göra för att få ner dödstalen, säger Kenneth Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".