Foto: Bertil Ericson Scanpix

Snöbrist ger ökad cykelförsäljning

Berner Yngwe, cykelhandlare: "Försäljningen har ökat med upp till 40 procent"
1:45 min

Det säljs ovanligt mycket cyklar för att vara mitt i vinterperioden. Den milda vinter har gjort att många som inte kan åka skidor istället köper sig en cykel.

Det är en ganska stor ökning av kunder som i brist på snö köper som istället väljer cykeln.

– I december och i början av januari så ser vi en ökning på 30-40 procent, säger Berner Yngwe som jobbar på en cykelbutik i Jönköping.

Enligt SMHI:s kartläggning av temperaturavvikelser 2013 var det i genomsnitt fyra fem grader varmare än vad det brukar var i december. Att det är så ovanligt milt och snöfritt har gjort att dom som annars kulle köpa skidor för att motionera ute i skidspåren köper en cykel istället.

Men Berner Yngwe tror inte att fler personer handlar cyklar, utan bara att man köper sin cykel tidigare än man tänkt sig.

– De skulle säkert ha köpt cykel om ett par månader, men eftersom de inte kan åka skidor så köper man cykel.

Men även om detta kan göra att det inte blir så kaosartat när våren kommer och alla vill köpa cykel samtidigt menar flera cykelförsäljare som P4 Jönköping har pratat med att det finns nackdelar med utvecklingen.

– De som säljer skidor har ju det tufft, och det är ändå stor risk att det blir rea på cyklar framåt våren som drabbar oss, säger Berner Yngwe.

Reporter Jonatan Nilsson
jonatan.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".