Foto: Gunnar Lundmark / Scanpix

Mamma kräver allergivagnar på tågen

6:39 min

Therese Ahl Lennartsson har tagit initiativ till en namninsamling för att få tågbolagen att införa allergivagnar, anpassade för personer med allergi av olika slag. Bakgrunden är en tågresa som hon gjorde tillsammans med femåriga sonen Alvar.

Hennes son Alvar är har svårartad nötallergi och riskerar att dö om han inte får rätt vård vid ett anfall. Detta berättade hon när hon beställde tågresan till Göteborg i julas. Men trots att tågvärden ropade ut informationen till resenärerna så fanns det gott om folk som ändå åt godsaker.

På hemresan blev det inget utrop alls. Detta fick Therese att dra igång en namninsamling som hittills lockat många, över 1000 personer.

Men kan man verkligen begära tågresor som passar alla allergiker?
– Det behöver inte vara så svårt som det låter. Det finns redan vagnar för pälsallergiker, de kanske kan utvidgas för fler allergityper.

Ibland kanske man måste ta bil istället för tåg?
– Så resonerade Sverige förr när det gällde handikappade. I dag har vi en bättre tillgänglighet. Samma sak borde gälla för allergier, som också är en funktionsnedsättning, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista