FALKÖPING

Avtal på Sikaverken kan ge 9000 mer i månaden

1:32 min

Det är nu klart vilka villkor som gäller för de 70 metallare som sagts upp från Sikaverken i Falköping. Företaget har gått med på att ge de anställda en produktionsbonus under uppsägningstiden på sex månader.

– Det är att vi får upp till 9000 kronor extra varje månad utöver vår lön om vi ser till att grejerna går iväg, säger Patrik Andersson ordförande i metallklubben.

Det var i höstas som de 110 anställda på Sikaverken i Falköping fick reda på att företaget planerade att flytta produktionen, och därmed lägga ner fabriken. Sedan dess har facket förhandlat med företaget för att de anställda ska få extra pengar och stöd som kompensation. Nu är villkoren klara för de 70 metallanslutna arbetarna.

Utöver produktionsbonusen har facket försökt få igenom förlängd uppsägningstid och att de som är 58 år eller äldre ska få gå i förtidspension. Men det har varit tvärt nej från företagets sida, säger Patrik Andersson.

– Vi har lämnat förslag, på förslag, på förslag, och bara fått "nej, det finns inga pengar". Så kom de med ett bud precis innan jul, och det var inte ens hälften av vad vi begärt, så på det stora hela så är det ingen som är nöjd.

Men även om det är en besvikelse för facket att dom inte fick igenom fler krav så menar de att det är bra att villkoren är klara.

– Många tycker det är skönt att förhandlingarna är klara. Förut har man inte veta någonting, men nu vet man att man får produktionsbonusen, säger Patrik Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista