Skövde

Riksdagen står bakom utvisningen

7:42 min

Migrationsdomstolen avslår en syrisk familjs uppehållstillstånd. Familjen som flydde undan kriget, har bott i Sverige i snart två år. Istället ska familjen skickas till Bosnien där de riskerar ytterligare förföljelser och trakasserier på grund av deras ursprung och religion.

Beslutet har gått vidare till Migrationsöverdomstolen och går nu inte att överklaga. Rådman Kristina Aurell motiverar beslutet och menar att domstolen följer regeringens bestämmelser.

Bosniskt medborgarskap
Mamman i familjen har inga släktingar kvar i Bosnien eftersom de flesta dog under Balkankriget. Familjen saknar förankring i Bosnien och hävdar att de får uppleva trakasserier och hot på grund av deras ursprung och religion.

Har inte det vägts in i eran bedömning?
– Man måste utgå från deras hemland i ärendet och Bosnien är en av hemländerna där de kan få vård och hjälp, eftersom de kan inte återvända till Syrien.

Amnesty och Röda korset varnar för trakasserier mot syriska flyktingar i Bosnien, har inte ni bedömt det?
– Domstolen har kommit fram till att det är myndigheterna i Bosnien som har rimlig möjlighet att hjälpa dem.

Tvår års väntan
Att de har väntat på beslut i två år och att de har bott i Sverige i två år, spelar det någon roll?
– Det är olyckligt att det är så och ju längre tid de får vänta, desto svårare blir det, men den tiden är inte tillräcklig lång för att ha en anpassning i Sverige.

Hellre Syrien än Bosnien
Hellre vill de återvända till Syrien än Bosnien, är det något som ni har tänkt på?
– Det är en fråga som migrationsverket får besluta om.

Röda korset tycker att domen leder till att människoöden förstörs, i det här fallet unga vuxna som vill studera färdigt och bli produktiva i samhället.

Har ni tänkt på det när ni tog beslutet?
– Det är olyckligt att de har varit här så länge innan de får beslutet. Det är inte första och sista gången som vi tar sådana beslut och det kan bero på att migrationsverket har för många ärenden att ta hand. Domstolen ska följa bestämmelser från riskdagen samt regeringens riktlinjer.

Så bestämmelserna från riksdagen väger tyngre och kommer före enskilda fall?
– Ja, man gör bedömningar och vi anpassar oss gentemot europeiska bestämmelser också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista