Skatteverket. Foto: Foto Christine Olsson / TT

Skatteverket får in fler tips

Skatteverket har fått in 13 700 tips förra året. Det är en ökning med 700 stycken tips jämfört med 2012. 

Oredovisade inkomster
Det handlar mest om oredovisade inkomster för näringsverksamheter: att deklarationerna är ofullständiga eller att de inte ens har lämnats in. För privatpersoner är det svartjobb i olika branscher, som räknas även som oredovisade inkomster.

– Det kan vara att någon anställd på ett företag berättar att en kollega är sjukskruven eller har a-kassa även jobbar svart; periodvis kan det förekomma anmälningar om asfaltsläggare exempelvis, men annars är det utspritt i samtliga branscher, förklarar Eva Björklund rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Beslutsfrekvensen
Mellan 50 till 60 procent av tipsen är värda att utreda i kategorin oredovisade inkomster, eftersom många tips klassas som irrelevanta.

– Tipsen är en stor del av kontrollverksamheten, men allt går inte att följa upp eftersom det är en resursfråga, säger Eva Björklund.

Hittills för 2014 har skatteverket fått in ett hundratals tips.
Det kom in dock färre tips ifrån västra regionen, 2 359 stycken för 2013, jämfört med 2 506 året innan (2012).

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista