Foto: Jenny Josefsson/SR Skaraborg

Stoppade sjuksköterskor kommer att kosta

1:26 min

Skaraborgs sjukhus i Skövde ville lösa personalbristen på akuten genom att anställa två sjuksköterskor från Östeuropa. Men ett misstag har gjort att man tvingats säga upp avtalet.

Idag var det tänkt att två sjuksköterskor från Östeuropa skulle börja på akuten i Skövde. Men sent igår eftermiddag valde sjukhuset att bryta kontraktet - redan innan de hann börja arbeta.

Anledningen är att sjukhuset gjorde ett fel när man slöt avtalet med det bemanningsföretag sköterskorna är anställda igenom, utan att först fråga de bemanningsföretag som Västra Götaland har avtal med. Nu är sjukhusets HR-chef Peder Yderhag ångerfull.

– Vi trodde att vi gjorde rätt saker, men det visade sig att vi inte gjort det. Det är bara att beklaga att vi gjort ett fel. Vi får lära av de misstag vi går och det kommer inte hända igen.

Och att bryta kontraktet i förtid kan innebära extra kostnader, enligt Peder Yderhag

– Vi har skrivit ett avtal och jag har sagt upp det. Vi kommer ha en dialog med företaget om ev ersättningar, men jag kan inte svara på vad det kommer bli för kostnader.

Sjuksköterskorna var tänkta att lösa personalbristen som har funnits på akuten i Skövde under en längre tid. Men nu får man leta efter andra lösningar.

– Vi hade behövt de här två sköterskorna, så det är klart det ställer till det för oss. Vi får se hur vi kan lösa situationen.

Hur kommer jag som patient märka av det?
– Det tror jag inte du kommer märka

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista