Lantbrukarna Ingemar Eliasson, Markus Brisbo och Morgan Dahlgren kräver mer av Lantbrukarnas riksförbund. Foto: Jenny Josefsson/P4 Skaraborg
LANTBRUK

Lantbrukare i uppror mot LRF Riks

1:45 min

Lantbrukarnas Riksförbund LRF är svaga och står inte upp tillräckligt för svenskt lantbruks bästa, det anser lantbrukare i Falköping.

– Vi tycker att de ska ha en handlingplan så det händer någonting. Sätter ner foten och det här tar vi inte emot. Vi måste ha ekonomi i det vi producerar, säger Markus Brisbo på LRF Falköping.

Det blir tuffare och tuffare för svenska lantbrukare, som får slita hårt och betalar dyrt för att leva upp till myndigheternas lagar, bestämmelser och krav men ändå står som förlorare mot importerat kött och mjölk till lägre pris.

– Det vi producerar ska göras inom alla lagar och paragrafer som finns. Men sedan kan vi importera massa mat. Kommunerna och landstingen kan ju importera och där det inget snack om hur de djuren haft det, säger Morgan Dahlgren.

Morgan Dahlgren, Markus Brisbo och många med dem har tröttnat på att inte känna stödet från LRF centralt, som enligt lokalföreningen i Falköping borde agera mer kraftfullt för att ge svenskt lantbruk en framtid och kräva svar från politikerna. Vill de ha en livskraftig livsmedelsproduktion eller inte.

-- Ska vi inte ha någon svensk mjölkproduktion så okej. Säg ifrån så lägger vi ner direkt, säger Morgan Dahlgren.

I nästa vecka besöker LRF:s ordförande Helena Jonsson Falköping. Då bjuder LRF:s lokalavdelning in och intresset är stor, säger Markus Brisbo. 

– Responsen har blivit oerhörd på det här. Nu är det allvar, säger han.

– Det är bara att köra på här nu. Ska vi har kvar produktionsjordbruket så måste vi köra framåt, säger Morgan Dahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista