Spice är en nätdrog som ska efterlikna cannabis. Foto:Peter Dejong/TT

Drogen Spice blir allt mer populär

Överläkare i anestesi och intensivvård om drogen
1:34 min

Senast under natten till lördag drabbades ungdomar i Tidaholm av kramper och vårdades akut på sjukhus efter att ha rökt drogen.

Kai Knudsen är överläkare i anestesi och intensivvård i Göteborg, och han är orolig.

– Vi har inte tidigare haft intensivvårdsfall till följd av Spice. Det är såklart oroväckande, säger han.

Det var vid 22-tiden natten till lördagen som larmet kom. Två killar och en tjej i Tidaholm drabbas av kramper efter att ha rökt Spice. Innehållet i drogen kan variera kraftigt men de aktiva substanserna är ofta starka kemiska ämnen som framställts för att efterlikna Cannabis. Drogen som består av spetsade örter köps ofta över nätet. En av de som påverkades starkt av drogen men som klarade att sluta är Elin, som egentligen heter något annat.

– Jag fick ont i hjärtat och jag fick ryckningar i hela kroppen. Jag hörde röster som inte fanns där, fotsteg som inte var där. Det är sjukt vad det gör med kroppen och hjärnan säger hon.

Överläkare Kai Knudsen bekräftar att Spice kan ha kraftiga effekter. Kraftigare än vanlig Cannabis. Enligt honom skördar drogen nu sina första dödsoffer.

– Vi har haft fall med kramper, och vi har haft fall med njursvikt, och nu finns det rapporter från Tyskland om dödsfall. Det beror på att det finns i de här blandningarna av syntetiska kemikalier, ämnen som är väldigt farliga, säger han.

De tre ungdomarna i Tidaholm som drabbades av kramper när de rökt drogen i fredags natt har lämnat sjukhuset och mår efter omständigheterna bra.

Enligt Carl-Johan Stenholm som är polis i Falköping blev ungdomarna chockade av effekten och visste inte att drogen var farlig och olaglig.

De hade köpt drogen via internet och misstänks nu för ringa narkotikabrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".