Foto: TT
TIVEDEN

Tivedsvargarna ska spåras

Imorgon spåras vargfamiljen i Tiveden för första gången i år. Snöfallet gör nu att vargarnas rörelser och deras valpar kan kartläggas.

Samtidigt som man nu ska kartlägga vargarna hotas de av den licensjakt som skulle ha inletts i februari, men som överklagats. Sven-Olof Svensson är länsstyrelsens vargspårare i Örebro.

– Det är ju dels att se att det ser normalt ut att paret är intakt, säger Sven-Olof Svensson.

Vargparet som nu etablerat sig i Tivedsskogarna mellan Värmland och Skaraborg kommer ursprungligen från Finland och flyttades i februari i fjol från Tornedalen. Olikt andra flyttade vargpar bestämde sig de för att stanna. Vargarnas gener är värdefulla för vargstammen i Sverige. Samtidigt pågår en rättsprocess om licensjakt eller inte på vargarna i bland annat Värmland. Lägger sig nu isen på sjön Unden i närheten av vargarnas revir - så väljer de ofta att vandra över sjön.

– Förra vinter då var de ju över väldigt mycket, säger Sven-Olof Svensson.

När nu snön lägger sig är tanken att vargarna ska spåras, bland annat för att se om de fem valpar som föddes i maj i fjol klarat sig. Sven-Olof Svensson menar att det är troligt att flera ungvargar nu börjar röra på sig över större områden för att skapa egna revir och familjer.

– Valparna är inte med alfaparet hela tiden nu. Redan i slutet på februari och framför allt i mars då börjar valparna lämna området, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".