1 av 4
Herrljunga stationshus är till salu. Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 4
Ett förslag är att samla tågljud från världens alla hörn. Foto: Jan-Åke Thorell
3 av 4
Mats Bjurbom, kommunutvecklare. Foto: Jan-Åke Thorell
4 av 4
Herrljunga station - en bllivande kulturstation. Foto: Jan-Åke Thorell

Herrljunga station kan bli kulturcentrum

1:33 min

Det finns vilda planer på att göra om det gamla stationshuset i Herrljunga till en kulturstation med arrangemang som skulle öka attraktionskraften.

Satsningen är uppskattad att kosta 20 miljoner kronor och skulle kunna vara klart 2018, men än finns inga beslut fattade.

En förstudie pekar på möjligheter att få ett modernt bibliotek, samlingslokaler och spännande arrangemang som skulle öka attraktionskraften för Herrljunga.

– Stationshuset är ju en central del av stadsbilden i Herrljunga och man skulle kunna göra det till en kulturell mötesplats, säger kommunutvecklaren Mats Bjurbom.

– Man skulle kunna plocka upp intressen från hela regionen och även nationellt.

Förutom nytt kulturhus med bibliotek och samlingslokaler, så skulle en ny kulturstation även innebära att det gamla biblioteket skulle kunna byggas om till lägenheter som det är brist på i Herrljunga.

Och det finns gott om mer eller mindre vilda idéer för det nya kulturhuset, säger Mats Bjurbom.

– Till exempel skulle man kunna samla all världens tågljud för att skapa en attraktivitet som lockar folk från både när och fjärran.

Kulturstationen skulle också kunna får stor betydelse för Herrljungas föreningsliv.

– Det hoppas jag verkligen, säger Mats Bjurbom. Både ungdomsföreningar och pensionärsföreningar få tillgång till lokaler och mötas. Om det blir verklighet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista