Gert-Inge Andersson. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
#vadkostarvården

Regionen missar målet att halvera bemanningsnotan

1:40 min

100 bemanningsläkare jobbar varje dygn på regionens vårdcentraler – och det är där som det tycks vara allra svårast att sätta stopp för den inhyrda personalen.

Målet som sattes upp av Sveriges Kommuner och Landsting för två år sedan, att halvera den inhyrda personalen, är långt ifrån uppfyllt.

Cirka 456 miljoner kronor kostade bemanningsföretagen för vården i Västra Götaland 2013, om man gör en beräkning för hela året.

Och där kan politikerna, som satt upp målet att halvera utgifterna mellan 2011 och 2014, tycka att det i alla fall går åt rätt håll, även om inte målet är uppfyllt. 2011 kostade nämligen bemanningspersonalen mycket mer, cirka 547 miljoner.

Men kostnaden skulle ha sjunkit ännu mer om det inte hade varit för vårdcentralerna. Där har notan stigit kraftigt, från 208 miljoner 2011, till beräknade 241 miljoner förra året.

Inhyrda läkare
Den allra största delen är inhyrda läkare, som man tvingas ta till för att över huvud taget få vissa vårdcentraler att fungera. Men regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson tycker inte att kostnaden är det största problemet.

– Nej det är kvalitén. Jag hörde en siffra under hösten att vi har hundra hyrläkare inne varje dygn.

Och ju fler hyrläkare, anser politikerna, desto sämre blir kvalitén för patienterna, som tvingas träffa nya läkare vid varje besök. Enligt Sveriges kommuner och landsting är det också viktigt för patientsäkerheten att man får in fler fasta läkare. Det blir färre misstag. Men det stora problemet är att det råder brist på allmänläkare.

– Att få läkare till vissa av våra vårdcentraler är inte det lättaste. Det allra svåraste är att få läkare  att ta jobb i våra landsbygdskommuner.

Grafik: Så mycket kostar stafettvården

Nu granskar vi hur vården fungerar i regionen. Kommentera gärna på sociala medier: #vadkostarvården Hörgärna  av dig med dina erfarenheter till reporter Anna Öfverman, tel 0500- 773065, mejl anna.ofverman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista