1 av 2
Krisen inom öppenvården i psykiatrin är värre än någonsin vittnar personalen. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Andreas Leschinger, verksamhetschef för psykiatrin i Skaraborg
#vadkostarvården

Psykiatrin i kris - ytterligare två läkare säger upp sig

1:49 min

Beslutet att ta bort hyrläkarna inom psykiatrin har drabbat Skaraborg hårt. Nu kan P4 Skaraborg avslöja att ytterligare två läkare sagt upp sig.

Idag fortsätter vår granskning om vården. De senaste fyra åren har kostnaden för hyrläkare inom psykiatrin varit runt hälften av Skaraborgs sjukhus totala kostnad för bemanningspersonal.

Efter att hyrläkarna tagits bort går personalen på knäna för att klara av det ökade trycket.

Risk för patientsäkerhet
Situationen inom den öppna psykiatrin har förvärrades under förra året. En hel avdelning med tio vårdplatser har stängts på grund av brist på personal. Innan jul larmade Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan om att patienter inom öppenvården inte får den hjälp de behöver med tider, mediciner, läkarintyg och samtalskontakter.

Personal inom psykiatrin som jag varit i kontakt med berättar om risk för patientsäkerheten. Dessutom vittnar de om en ohållbar arbetsmiljö där man inte får komma med kritik mot ledningen utan att bli motarbetad. Nu har alltså två läkare slutat, vilket ytterligare förvärrar situationen.

Olika åsikter
Men att det uppsägningarna skulle bero på arbetsmiljön håller inte verksamhetschefen Andreas Leschinger med om. Han menar dock att det kan handla om olika syn på hur verksamheten ska styras.

– Det har blivit tydligt att inte alla läkare som jobbar hos oss stödjer idén om att ha en verksamhet utan bemanningspersonal. Om sjukhusledningen och verksamhetsledningen och medarbetaren har såpass olika uppfattningar om hur verksamheten ska bedrivas så kan konsekvensen bli att man väljer att byta arbetsgivare, säger han.

Anser du att det är högt i tak för vad personalen får tycka och tänka på arbetsplatsen?
– Ja, det anser jag. Personalen får tycka och tänka om arbetsplatsen vad de vill.

Han säger att man kunnat rekrytera två läkare till inom öppenpsykiatrin som kan fylla luckorna. Men att arbetet med att få in fler läkare och specialistsjuksköterskor fortsätter. För han vill inte ha tillbaka hyrläkarna.

– Det är inte det som patienterna vill, jag anser inte att bemanningsläkarsystemet är något som jag vill tillbaka till, säger Andreas Leschinger.

Nu granskar vi hur vården fungerar i Västsverige. Hör av dig med dina erfarenheter till reporter Anna Öfverman, tel 0500- 773065, mejl anna.ofverman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista