Håkan Andersson. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Relationsexperten om brustna nyårslöften: Lova inte negativa saker

14 min

Varför är det så svårt att hålla nyårslöftet? Det frågar sig vår relationsexpert Håkan Andersson, som tycker att man inte ska fokusera på att ta bort saker ur livet.

Så här efter nyår är det många som kämpar med nyårslöften om att röra sig mer och äta bättre.

Men varför är det så svårt att hålla löften till sig själv? Och varför ger vi egentligen löften om att undvika lustfyllda saker, som pizza och godis? Det pratade vår relationsexpert Håkan Andersson om med programledare Margareta Lilja idag.

Håkan Andersson tycker att man inte ska ge upp efter ett enstaka misslyckande. Han funderar också på om det inte är bättre att lova sig själv något positivt istället. Man bör dessutom vara motiverad, utvilad och fokuserad när man ger sig själv löften som betyder stora förändringar i vardagen.

– Människan kan inte bara lova sig att ta bort saker ur sitt liv. Kanske man skulle ha som löfte att tillföra något positivt istället, och låta det positiva tränga ut det negativa, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista