Gullspång kommun saknar en rutin för att kontrollera om trygghetslarmen fungerar. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix.

Brister i kontrollen av trygghetslarmen

1:46 min

Gullspång kommun saknar rutiner för att kontrollera att trygghetslarmen fungerar. Men kommunens socialchef menar att de fungerar.

Socialtjänstlagen säger att kommunerna är ansvariga för att larmen fungerar. Men kommunens socialchef, Eva Thimfors, säger att kommunen har bra koll på att larmen fungerar och att den tekniska utvecklingen hjälper till.

– Det är inte så att det inte fungerar nånstans, utan larmen har utvecklats. Idag får vi till exempel larm som går ut till personalen om det är dåligt batteri, och så får de åka ut och kolla på trygghetslarmet.

Trygghetslarm finns för personer som för det mesta klarar sig själva, men som ibland kan behöva lite extra hjälp. Det kan till exempel handla om äldre som ramlar och inte klara att resa på sig själva. De kan då trycka på larmet för att få assistans från kommunens personal.

Kommunerna är ansvariga
Enligt socialtjänstlagen och Socialstyrelsens vägledning till kommunerna är det kommunerna som är ansvariga för att kontrollera så att larmet fungerar. Men trots det uppger tio kommuner att de saknar rutiner för att kontrollera larmen, enligt en enkät som redovisas i kvällens Uppdrag granskning.

En av de är Gullspångs kommun. Men det har inte påverkat vården.

-- Det är viktigt att understryka att det finns ingen som farit illa eller fått den hjälp de ska ha på grund av att larmet inte fungerat, säger Eva Thimfors.

Varför kommunen saknar rutiner för att kontrollera larmens funktion vet inte Eva Thimfors, men hon säger att de ofta skapas först efter att problem uppstått. Kvällens Uppdrag granskning har uppmärksammat kommunen på en brist och nu ska systemet ses över.

– Nu sätter vi oss tittar på hur det ser ut från brukaren och hela vägen till larmcentralen och sen tillbaka till oss, och så får vi titta var vi har de kritiska lägena och så får vi sätta in insatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista