Sedan stafettläkarna togs bort inom psykiatrin har personalen haft det svårt. Foto: Erik G Svensson / TT.
#vadkostarvården

Personal inom psykiatrin larmar om sin arbetssituation

"I slutändan är det patienterna som drabbas"
4:23 min

Läget inom den öppna psykiatrin i Skaraborg är värre än någonsin. Både för personal och patienter. Nu larmar personalen om att patientsäkerheten är i fara.

De tre personerna som jag träffar vågar inte berätta öppet om situationen på sin arbetsplats eftersom de är rädda för att bli bestraffade ifall de går ut med sina namn. Det finns en rädsla på arbetet för att säga vad man tycker säger de.  

-– Det är en straffande kultur, folk är rädda och håller käften. Gör man inte det då kommer man ut i kylan, säger en i personalen.

Deras chef, verksamhetschefen för psykiatrin, Andreas Leschinger känner inte igen bilden av ett stängt klimat. Däremot menar han att vissa haft svårt för de många förändringarna som skett under året.

Katastrofalt läge
– Vi har centraliserat öppenvården. Personal har behövt flytta till andra arbetsplatser. Det är ganska rimligt för medarbetarna att under en så stor omorganisationsfas fundera på att byta arbetsplats och arbetsgivare. Om man inte anser att verksamheten går åt rätt håll och åt det man själv står för, så får man väl byta. Det nya arbetssättet som vi håller på och inför passar inte alla, säger han.

Men har man varit öppen för kritik mot hur arbetsplatsen förändrats tycker du?

– Ja, det tycker jag. Definitivt.

Tillbaka hos personalen berättar de om hur läget inom psykiatrin blivit katastrofalt sedan hyrläkarna togs bort. De säger att varken patientsäkerhetslagen eller arbetsmiljölagen kan följas idag. De vill ha tillbaka bemanningsläkarna, i alla fall tills man kunnat rekrytera tillräckligt med fasta läkare för att arbetssituationen blir uthärdlig igen.

Tysta patienter
Att man tagit bort hyrläkarna inom psykiatrin tror de beror på att patienterna är mindre benägna att klaga där. Så här säger en av dom anställda.

– Det är ett pilotprojekt för psykiatrin. Och varför de valt just psykiatrin är en gåta, men det är väl kanske så att psykiatrins patienter är dom som inte höjer sin röst utan dom kan man behandla såhär. För dom behandlas illa idag.

Men att ta tillbaka stafettläkarna tycker inte verksamhetschefen Andreas Leschinger är ett alternativ. Han säger att de håller på och jobbar med att anställa mer personal och räknar med att kunna ha lika många läkare i slutet av året som man hade innan hyrläkarna togs bort, men nu som fast anställda.

– Målsättningen är att försöka lösa situationen utan att ta in hyrläkare igen.

Men om det fortsätter krisa?

– Om det skulle bli sjukfrånvaro och fler uppsägningar så får man diskutera det på nytt. Men i dagsläget är det inte aktuellt. Patienterna är missnöjda med bemanningsläkarsystemet, säger Andreas Leschinger.

Stora konsekvenser
Men de anställda som jag träffar tycker att läget redan är tillräckligt krisigt som det är och att någonting måste hända nu. För bristen på läkare får stora konsekvenser. För patienterna leder det till längre vårdtider och svårt att få tid för samtal.

– De har svårt att få sjukskrivningar, därmed får de inga pengar. Då får desvårt att betala hyra och mat. Såna exempel finns det många av, säger en i personalen.

Personalen säger att patienterna inom öppenvården också har svårt att få ut recept till mediciner de behöver. Då kan deras sjukdomstillstånd förvärras och de riskerar att hamna inom slutenvården.

Även inom slutenvården har man börjat märka av läkarbristen mer. Personalen har känslan av att det krävs mer för patienterna innan tas in och att patienterna är sjukare än tidigare.

– Det är snävare indikationer för att få komma in och mer och mer tvångsvård för de som kommer in med vårdintyg.

Orkar inte mer
Det är tydligt under vårt samtal att de är trötta och att belastningen på de är stor. En av de berättar att det är omsorgen av kollegor och patienter som gör att hen ändå stannar trots att orken snart är slut.

De är nu oroliga för att ännu fler ska sluta om pressen fortsätter.  Det skulle öka belastningen ytterligare på de som är kvar, men främst är de rädda för att det ska bli ännu svårare att få hjälp av psykiatrin.

– I slutändan är det är ju patienterna i Skaraborg som råkar illa ut. Det är de som drabbas, säger en av de anställda inom psykiatrin.

Nu granskar vi hur vården fungerar i Västsverige. Hör av dig med dina erfarenheter till reporter Anna Öfverman, tel 0500- 773065, mejl anna.ofverman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".