Anna-Karin Skatt (S), tar till sig av kritiken men menar att arbetet varit seriöst. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Tidaholms kommun kritiseras för hur skattepengar används

2:00 min

Politikerna i Tidaholm har problem att styra kommunen och skattepengar betalas ut utan att man har full kontroll på vad man får för dem. Det visar en rapport som kommunen beställt.

Tidaholms kommun har låtit två konsultfirmor granska kommunens verksamhet, och resultatet pekar på flera brister. 

– Kritiken är befogad för vi har inte hanterat det på ett sätt som vi borde gjort. Det här bekräftar att vi inte varit riktigt på banan när det gäller framförallt målstyrning och fördelningen av resurser, säger Anna-Karin Skatt, socialdemokratiskt kommunalråd.

"Budgeten saknar mål"
Bland annat menar rapporten att kommunens budget saknar tydliga mål för verksamheten och att de olika verksamheterna får pengar utifrån förra årets budget snarare är det faktiska behovet. Ett exempel är hemvården. Där ökade kostnaden med tre miljoner mellan 2011 och 2012, trots att antalet beviljade hemvårdstimmar minskade med tio procent.

Att det saknas en koppling mellan behov och resurser är inte ett seriöst sätt att bedriva budgetarbetet, skriver rapportförfattarna. Men kommunalrådet Anna-Karin Skatt håller inte med.

– Seriöst kan jag tycka det är gjort för man har gjort som man tidigare gjort. Vi har haft tankar och funderingar på att ändra det, men inte följt upp det tillräckligt och ändrat det.

Ineffektiva verksamheter
Utöver bristen i budgetarbetet menar rapporten att flera av kommunens verksamheter är ineffektiva. Till exempel kostar verksamheten på Rudbecksgymnasiets fyra miljoner mer än vad det hade kostat kommunen att skicka eleverna till andra kommuner. 

Totalt beräknas kommunen kunna spara 31 miljoner genom effektiviseringar. Pengar som kunnat läggas på annat.

– Det är inte bara så att de försvunnit, men vi kan bedriva det effektivare visar översynen, säger Anna-Karin Skatt.

När tror du att Tidaholms kommun har en effektiv styrning, en effektiv verksamhet och en budget i balans?
– Jag tror vi ska vara där om fyra år. Vi har klara mål och jag är övertygad om att vi ska driva åt det hållet och klara det.

Tipsa oss anonymt med Radioleaks

Har du något att berätta som måste komma ut? Radioleaks är en krypterad tjänst för dig som vill lämna information till Sveriges Radio. Vi tar emot allt från mycket känslig information till din berättelse om missförhållanden på jobbet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista