1 av 3
Hot spare ribs med sallad. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Nicke Österberg skalar frukten till efterrätten. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Svissad frukt med vaniljglass, hemkokt chokladsås och salta blåbärsmaränger. Foto: Marie Schnell/ P4 Skaraborg Sveriges Radio

Kocken fixar plånboksvänlig mat

Idag lagade kocken Nicke mat som är bra både för plånboken och välbefinnandet. Här är hans recept på Hot pot spare ribs och svissad frukt med glass, chokladsås och salta blåbärsmaränger.

Det blir revbensspjäll och svissad frukt när Nicke Österberg tolkar begreppet sund mat. Här är recepten:

Hot pot spare ribs
4 port.

1 kg revbensspjäll
1 msk citron, pressad
1 tsk salt
2 små gula lökar
2 st röd paprika
1 chilifrukt röd

Sås:

1 tsk svartpeppar
1 msk olja
1 msk senap
1 vitlöksklyfta
1 msk chilisås
0,5 dl tomatpuré
1 dl vatten
1 tsk worcestersås
Persilja

Ris

(Grönsallad)

Tillagning

1.Lägg lergrytan med sitt lock i blöt 20-30 minuter. Har du inte använt den på länge, behöver du låta grytan ligga i blöt några timmar innan du använder den.

2. Skala lökarna, kärna ur paprika och eventuellt chilifrukt, dela paprikan i munsbitar och hacka chilin grovt. Blanda samtliga ingredienser till såsen.

3. Gnid in köttet med citronsaft och salt. Lägg köttbitarna i grytan blandade med lök, paprika och chili. Häll över såsen och lägg på locket.

4. Ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 150° C och låt grytan stå ca 2 1/2 timme.

5. Lyft av locket och strö persilja över och servera med en balja ris och eventuellt grönsallad.

Svissad frukt med vaniljglass, hemkokt chokladsås och salta blåbärsmaränger

4 port

2 dl vispgrädde
4 kulor glass
Diverse blandade frukter i gosiga bitar som till exempel sharonfrukt, physalis. torkade fikon, clementiner, apelsiner.

Salta blåbärsmaränger

1 äggvita
½ dl florsocker
18 st saltkorn
Pyttepyttelite ättika
Saften från blåbär

Sätt ugnen på 150o C. Sänk till 100o C direkt när du har satt in plåten.


Vispa äggvitorna tillsammans med ättikan och saltet i en rostfri bunke. När du fått upp skummet rejält häller du långsamt i sockret medan du vispar. Droppa i några blåbärssaften under vispning. Äggvitan ska vara så fast att du kan vända skålen upp och ner.


Klicka upp smeten i löjligt små klickar på en plåt täckt av smörpapper. Spritsa om du vill ha snygga maränger.


Marängerna ska vara lätta och släppa bakplåtspapperet när de är klara. Det tar omkring 40 minuter om du gör små maränger. Gör du ”normalstora” maränger tar det runt 1½-2 timmar.

Chokladsås

1 dl kakao
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 dl vatten
En klick smör

Blanda ihop kakao, salt och socker i en kastrull. Tillsätt först hälften av vattnet, vispa ihop ordentligt till en smet och tillsätt resten utav vattnet. Vispa ihop till en trögflytande smet. Sätt kastrullen på plattan, låt smeten sjuda 5-10 minuter och montera ner en klick smör i såsen. Ställ undan.

Man kan äta såsen varm, ljummen eller kall.

1.Gör marängerna.
2.Koka chokladsås.
3.Vispa grädden och ställ i kyl.
4.Dela frukten i gosiga bitar.

Lägg en klick grädde i ett vinglas, lägg i några fruktbitar. Lägg på en kula glass, ytterligare en klick grädde och fyll på med mer frukt och ringla över chokladsås. Garnera med några maränger på toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".