Tomten är fortfarande avspärrad. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg
TÖREBODA

Sista rättegångsdagen i Månsarudfallet

"27-åringen: Jag tänkte inte på någonting
0:42 min

Idag avslutades rättegången mot den 27-årige man som misstänks ha dödat en äldre kvinna i sitt hem i Månsarud, och sedan tänt eld på huset. Åklagaren Lars Johansson yrkar på att han ska dömas för mord.

Händelsen inträffade i höstas, när en man bröt sig in hos den 90-åriga Margareta Fimmerstad och dödade henne.

Åklagare Lars Johansson yrkar på att den 27-årige törebodabon ska dömas för mord, mordförsök på hennes son Lars som fanns kvar inne i huset i Månsarud när det sattes i brand samt grov mordbrand. Kvinnans son Lars Fimmerstad blev inte riktigt trodd när han ringde och larmade efter hjälp. Här kan du höra larmsamtalen.

– Det är helt uppenbart att den äldre kvinnan måste känt dödsångest när gärningsmannen tog stryptag på henne, säger åklagaren Lars Johansson i rättssalen i Skaraborgs tingsrätt.

Minns inte
Den mordmisstänkte hävdar själv att han tog sig från Töreboda ut till Månsarud på moped för att få lugn och ro, väl där fick han syn på det brinnande huset. I övrigt minns han inte mycket av nattens händelser.

– Jag tänker inte på någonting. Det är helt tomt i huvudet, svarade han på åklagarens fråga om varför han inte larmade och istället valde att fly, säger han i rättsalen. 

Dessutom anser åklagaren att 27-åringen gjort sig skyldig till grovt rån, grov misshandel och grov stöld samt våld mot tjänsteman. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för mordet på den 90-åriga kvinnan. Men han anser att även brotten mot sonen Lars Fimmerstad hamnar på samma höga straffnivå.

– Enbart själva mordförsöket mot Lars Fimmerstad, där handlar det om ett högt straffvärde, om livstid. Det var ett direkt uppsåt att beröva honom livet, säger åklagaren.

Innan straffen utdöms bör den misstänkte genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning, anser åklagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".